Greșeala pe care o face toată lumea când bea cafea. Cum ne afectează creierul

Cafea cu lapte

În urma mai multor studii dedicate proprietăților boabelor de cafea, au rezultat numeroase motive pentru a consuma în mod regulat această băutură cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Consumul moderat de cafea poate reduce riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative, poate avea și efecte antioxidante și antiinflamatoare.

Și toate aceste beneficii pot exista, atâta timp cât cafeaua este băută în mod corect. Pentru că putem face și unele greșeli, care pot fi un pericol pentru creier.

1. Consumul excesiv

În timp ce cu băută cu moderație cafeaua poate avea proprietăți protectoare pentru sănătatea creierului, în exces ea ar putea provoca mai mult rău decât bine.

Un studiu Nutritional Neuroscience​ din iunie 2021 a constatat că consumul a mai mult de șase căni de cafea pe zi a fost asociat cu un volum total mai mic de creier și cu un risc crescut, de 53%, de demență.

2. Bem cafea la ore târzii

O ceașcă de cafea băută la ore târzii te poate face prea nervos și poate duce la tulburări de somn. Cofeina – care este un stimulent – rămâne în sânge mult timp după ce ați luat ultima înghițitură.

Asta înseamnă că poate dura până la 10 ore pentru a fi complet eliminată din sistem. Iar insomnia nu este bună pentru sănătatea creierului, ducând la probleme de învățare, concentrare și reacție.

3. Mai multe lingurițe de zahăr

Un studiu din 2019 a constatat că un consum excesiv de zahăr la adulții în vârstă este asociat cu o funcție cognitivă slabă.

Nivelul crescut de zahăr din sânge poate micșora creierul, îi poate afecta conectivitatea funcțională și poate duce la boli ale vaselor mici.

4. Renunțarea bruscă

Încercați să reduceți obiceiul de a bea cafea? Cel mai bine ar fi să o faceți treptat. Un băutor obișnuit de cafea poate experimenta simptome de sevraj dacă renunță brusc.

În plus, o reducere rapidă a cofeinei poate duce și la dificultăți de concentrare, conform Cleveland Clinic.