Gogonelele murate sunt mereu bine venite pe mesele românilor, în special iarna, lângă o friptură. Din păcate există momente în care trebuie să ne putem pofta în cui din cauză că murăturile noastre… s-au înmuiat! Dacă și tu ai trecut prin această situație și nu știi de ce, ți-am pregătit mai jos o listă cu detaliile de care trebuie să ținem cont.
Toamna, cămara ne așteaptă să-i umplem rafturile cu dulceață, compot, zacuscă, bulion și, desigur, murături! Fie că este vorba despre castraveți, ardei, varză sau gogonele, un lucru e cert: românilor le plac murăturile! Merg excelent pe post de garnitură sau chiar mâncate singure de pofticioșii de acru.
Deși investim timp și bani în prepararea lor, există momente în care toată munca noastră este în zadar, iar murăturile noastre se înmoaie la scurt timp după preparare. Dacă vrei să nu mai ai parte de așa ceva, rândurile următoare cuprind o listă cu cele mai frecvente greșeli pe care le fac gospodinele când vine vorba de acrituri.
De ce se înmoaie murăturile?
Nu respecți rețeta
Uneori, deși cunoaștem rețeta exactă, picăm în capcana de a nu o respecta. Trebuie să avem mare atenție la orice modificare pe care o aducem rețetei originale! Mai ales când vine vorba de de oțet și sare.
Dacă nu avem suficientă saramură, gogonelele noastre se vor împuia. În plus, trebuie să alegem cu grijă oțetul pe care îl vom folosi. Oțetul alb comercial, cu 5% aciditate, este cel mai bun.
Legumele trebuie să fie mereu proaspete!
Trebuie să alegem cu grijă fiecare legumă pe care vrem să o punem la murat. Da, da! Fiecare! Poate părea absurd, însă dacă o singură bucată este lovită sau nu e la fel de proaspătă ca restul, va ruina tot borcanul! De aceea, este recomandat să folosim legume proaspete, care nu prezintă zgârieturi sau lovituri pentru că pe acolo pot potrunde bacteriile care, mai departe, vor strica compoziția murăturilor.
Firește, acestea trebuie bine spălate, sub mai multe jeturi de apă, înainte de a ajunge în borcane. Trebuie să împiedicăm orice bacterie să ajungă în borcane!
Atenție la apă!
A pune murături pare ușor, însă atenția la detalii ne poate ucide! Dacă locuiești la oraș, ai grijă la apă! Cantitatea de clor poate schimba acciditatea saramurii, dând astfel întreaga compoziție peste cap! Nu îți face griji! Nu îți imagina că trebuie să cumperi apă plată pentru a evita aceaastă situație. Există o soluție mai ieftină: fierbe apa. Măsoară cantitatea de apă de care ai nevoie, pune-o la fiert timp de un sfert de oră, apoi lăs-o să stea acoperită o zi întreagă. Dacă apa a făcut spumă, îndepărteaz-o înainte de a pune-o la răcit.
Secretul murăturilor perfecte
Ai aflai că nu trebuie să schimbăm rețeta, însă, din cauza timpului, nu-ți poți aminti care era cea originală sau poate ești la început și nu ai nicio rețetă la îndemână… Noi îți oferim lista ingredientelor de care ai nevoie pentru a avea cele mai bune gogonele din cartier!
Ingredinte:
– doă kg și jumătate de gogonele;
– doi morcovi;
– o mână flori de conopidă;
– patru linguri de sare grunjoasă;
– o tulpină hrean;
– una/două tulpini de mărar uscat;
– frunze de țelină;
– patru foi de dafin;
– opt căței de usturoi;
– o lingură de boabe de piper;
– o lingură de boabe de muștar.
Sfat: dacă vă plac murăturile mai acre, folosiți „oțetul de murare” cu 7% aciditate.