Greșeala pe care o face toată lumea când pune varză la murat. Nu mai faceți așa ceva

varza murata

SURSA FOTO: Dreamstime

Când ar trebui să punem varza la murat? Un număr semnificativ de gospodari greșesc când vine vorba de prepararea acestui produs. Oare care este secretul murăturilor perfecte?

Odată cu venirea toamnei, gospodarii au cules roadele și au început prepararea murăturilor pentru iarna ce urmează să vină. Varza murată este una dintre alimentele preferate ale românilor, atât pentru gustul ei, cât și pentru că aceasta poate fi folosită în diverse rețete. Însă care sunt pașii pentru pregătirea acesteia?

Când ar trebui să punem varza la murat?

Tradiția românească ne spune că varza, pentru a avea un gust cât mai aromat, trebuie pusă la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei.

Pentru a putea fi folosită în prepararea îndrăgitelor sarmale, varza trebuie să fie bine coaptă, îndesată, albă și cu foi subțiri. Saramura trebuie pregătită pe cântar: la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 gr de sare grunjoasă.

Beneficiile varzei murate

Varza murată este cunoscută nu doar pentru gustul său, cât și pentru beneficiile ei nutrițioanale. Lista acestora a fost completată recent. Ce s-a mai aflat?

Conform medicului nutritionist, Florin Ioan Bălănică, varza murată din butoi sau borcan revitalizează şi tonifiază organismul. Este singurul aliment în care se găseşte multă vitamină B 12, dar şi minerale. Printre ele se numără magneziul, acidul folic, potasiul, fierul și iodul. Acestea au rolul de catalizator și încetinesc procesul de îmbătrînire.În plus, ele protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.

„Sărurile minerale, fermenţii şi enzimele apărute din procesul de fermentaţie, precum şi vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, transformă această zeamă într-un adjuvant nutriţional în tratarea bolilor ulceroase.”, a spus medicul.

„Conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal. Consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei. Recomand pacienţilor care doresc să scadă în greutate să consume varză şi zeamă de varză murată, pentru că stimulează arderea grasimilor şi normalizează apetitul″, a adăugat Florin Ioan Bălănică.

Cine NU poate consuma varză murată?

Atenție! Persoanele cu probleme de rinichii și hipertensive, trebuie să sară peste pofta de a consuma varza murată.

„Prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism, glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative. De asemenea, cei care au fost diagnosticaţi cu o boală cronică de rinichi trebuie să evite consumul în exces, deoarece conţinutul ridicat de sodiu accentuează simptomatologia, putînd chiar agrava afecţiunea.

Pacienţii cu afecţiuni tiroidiene ar trebui să se ferească să o includă în meniu, deoarece zeama de varză murată poate interfera cu secreţia de iod. Recomand în sezonul rece, când organismul este predispus infecţiilor respiratorii, o cură cu zeamă de varză, deaorece este bogată în vitamine şi minerale care contribuie la vitaminizarea organismului şi la intarirea sistemului imunitar″, a completat medicul nutritionist.