Deși nu sunt foarte greu de cultivat, asta nu înseamnă că sunt complet sigure. Există mai multe greșeli pe care le puteți face atunci când cultivați roșii și care pot avea un impact negativ asupra sănătății plantelor.
Dacă faceți câteva lucruri minore, puteți evita aceste greșeli pentru a vă asigura că recolta rămâne sănătoasă, cu roșiile delicioase la care ați visat. Iată care sunt cele mai importante greșeli pe care trebuie să le evitați.
Nu plantați semințele prea devreme!
Este crucial să plantați semințele de roșii la momentul potrivit. Dacă le sădiți prea devreme, plantele tinere ar putea fi distruse de un îngheț târziu.
Temperatura solului trebuie să fie de cel puțin 15 grade Celsius în timpul zilei, pentru ca plantele de roșii să crească corect, iar temperatura pe timp de noapte trebuie să fie de peste 10 grade Celsius, potrivit Bob Vila.
Plantați-le suficient de adânc în sol!
Dacă nu ați mai cultivat niciodată roșii, una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le puteți face este să nu le plantați suficient de adânc în sol. Deoarece majoritatea unor soiuri de plante ar trebui sădite aproape de suprafață, mulți presupun că același lucru este valabil și pentru tomate.
Cu un sistem radicular mai mare, roșiile vor avea acces la mai multă apă pentru o creștere mai sănătoasă.
Frunzele trebuie să fie uscate înainte de căderea nopții
Verificați-le în fiecare zi și udați-le după cum considerați că e nevoie. Asigurați-vă că frunzele sunt uscate înainte de căderea nopții. Dacă sunt umede, riscă să putrezească și recolta poate fi compromisă.
Plantele pot fi transplantate în poziția finală, într-o seră încălzită, la sfârșitul lunii aprilie sau chiar la începutul lunii mai, în timp ce plantele de exterior trebuie să aștepte până când temperaturile pe timp de noapte depășesc 10 grade Celsius, adică la câteva săptămâni după ultimul îngheț.
Dacă intenționați să creșteți plantele de roșii în aer liber, este important să le întăriți înainte de a le transplanta răsadurile în poziția lor finală.
Lăsați spațiu suficient de mare între ele când le plantați
Distanța corectă între plante este importantă pentru creșterea roșiilor. Dacă plantele sunt prea înghesuite, nu vor primi suficient aer sau lumină solară.
Recomandările privind spațiul pot varia în funcție de tipul specific de plantă de tomate pe care o cultivați. Soiurile nedeterminate necesită mai mult spațiu decât cele determinate.
Nu le udați haotic
Roșiile prosperă când primesc aproximativ 2.50 cm de apă pe săptămână. Când ploaia nu oferă umiditatea necesară, completați udarea manuală sau furnizarea apei cu un furtun sau irigare prin picurare. În schimb, prea multă apă, după o perioadă secetoasă, va face ca planta să preia multă apă și să extindă fructele cărnoase, rezultând roșii crăpate.
Putregaiul de la capătul florii se instalează atunci când umiditatea solului nu este cea indicată pentru a ajuta planta să primească calciul necesar.
Nu le udați nici pe deasupra
Când udați tomatele, evitați stropirea frunzelor. În schimb, lăsați ca apa să ajungă la baza plantei cu o baghetă de udare sau un furtun de înmuiere.
Această metodă de udare directă până la rădăcini descurajează apariția unor boli ale frunzelor, în special ale celor care sunt stropite din sol.
Tăiați lăstarii laterali
Uneori, pe tufe pot apărea lăstari și frunze noi chiar în mijlocul sezonului. Acestea ar trebui îndepărtate, căci pot împiedica buna dezvoltare a roșiilor, consumând o bună parte din resursele plantei. Îndepărtați-le folosind cele mai bune foarfece sau pur și simplu smulgeți-le cu mâna dacă au mai puțin de 2 centimetri lungime.
Dacă nu tăiați acești lăstari, vor crește în ramuri de dimensiune completă. În plus, vor lua energie de la restul plantei și vor face ca roșiile să devină mai mici.