Dar, și dacă dețineți cea mai bună mașină de spălat cu uscător și cei mai buni detergenți, rufele au nevoie de un tratament special. Reader’s Digest a creat acum un ghid despre cum trebuie spălate rufele.

Echipa de experți de la Reader’s Digest arată tot ce trebuie să știți despre spălaarea rufelor, începând cu sortarea lor și până la operațiunea propriuzisă, astfel încât să rezolvați această misiune casnică rapid și eficient.

În primul rând, se știe că țesăturile diferite necesită îngrijire diferită. Deși există recomandări generale pentru cele mai comune țesături, verificați întotdeauna instrucțiunile specifice de pe eticheta unui articol, înainte de a-l spăla.

Bumbacul

Majoritatea lucrurilor din bumbac se spală la mașină, dar, pentru că bumbacul poate intra la apă, cel mai bine ar fi este să le spălați în apă rece, spune Alicia Sokolowski, președinte și co-CEO al AspenClean, un serviciu de curățare din Canada.

Le puteți usca la o temperatură mică.

Poliesterul

Puteți folosi apă rece sau caldă pentru a spăla poliesterul, care nu intră la apă și nici nu se șifonează.

Este bine să adăugați balsam de rufe și să le uscați afară, pe un uscător, deoarece poliesterul se usucă repede, iar prea multă căldură poate distruge țesătura.

Mătasea

Înainte de a pune o bluză de mătase în apă, cel mai indicat ar fi să citiți eticheta de pe ea. Dacă se recomandă spălarea de mână, experții spun că cel mai bine ar fi să faceți acest lucru folosind apa rece, folosind un detergent delicat.

Înmuiați bluza înainte de spălare, apoi clătiți-o cu apă rece. Dacă pe etichetă scrie „doar curățare chimică”, duceți-o la o curățătorie profesionistă.

Lâna

Deoarece lâna intră foarte ușor la apă, cel mai sigur ar fi să o spălați manual.

Dacă o spălați la mașină, înainte de a o băga, puneți-o într-o pungă din plasă și utilizați setarea „lână”, care folosește un ciclu blând de spălare și apă rece.

Elastanul

Nu spălați niciodată elastan folosind un detergent care conține clor sau balsamuri pentru țesături pentru că pot distruge structura țesăturii.

Lenjerie

Dacă pe etichetă nu scrie „doar curățare uscată”, puteți spăla lenjeria în apă caldă, în mașină, într-un ciclu blând, dar separat de alte țesături.

Rufele albe și rufele colorate

Rufele albe și cele colorate trebuie separate, mai ales dacă articolele colorate se spală pentru prima dată. Unii experți susțin că acestea ar trebui întotdeauna spălate în apă rece.

Temperatura apei

Oamenii au opinii diferite cu privire la temperatura potrivită a apei pentru spălarea rufelor, dar „dacă aveți îndoieli, cel mai bine ar fi spălați cu apă rece pentru că este cea mai puțin abrazivă.

Cât detergent ar trebui să folosiți

Toți experții sunt de acord că este important să urmați instrucțiunile de pe cutia de detergent, care vă spun cantitatea exactă pe care trebuie să o folosiți.

Folosirea excesivă a detergentului poate face mai mult rău decât bine. ”Dacă folosiți prea mult detergent, riscați ca hainele să fie pătate, ceea ce va accelera uzura și le va scurta durata de viață”, spune Sokolowski.

Dacă folosiți prea puțin, s-ar putea ca hainele să nu iasă atât de curate cum vrut. Experții spun însă că, este de preferat să punem mai puțin detergent, decât prea mult.

E bine să punem balsam?

Experții au păreri diferite despre balsam, apreciind capacitatea sa de a face hainele mai moi, nu și faptul că este plin de substanțe chimice și mirosuri prea puternice.