Există o „rețetă” care să spună de câte ori pe zi ar trebui ca o persoană să se spele pe corp pentru o igienă perfectă? Și mai ales când suntem „curați” cu adevărat și când exagerăm cu spălatul? Sau cum ne spălăm cel mai bine pe picioare?
La aceste întrebări răspunde un medic podiatru (n.r. podiatria se ocupă cu tratarea bolilor piciorului). Ea spune că picioarele sunt o parte a corpului uitată, de multe ori când facem baie, deoarece sunt „departe de radarul nostru general”.
De aceea, explică Lauren Wurster, este bine să spălăm picioarele separat, folosind sare amară, potrivit WellandGood.
„Puteți face baie la picioare adăugând o jumătate de cană de sare amară la doi litri de apă călduță. Înmuiați bine picioarele, aproximativ 15 minute și apoi uscați-le”, recomandă ea.
Dr. Wurster spune că folosirea unui prosop sau a lufei pentru a curăța bine degetele de la picioare funcționează perfect când vrem să igienizăm bine picioarele.
„În general, săpunul pe care-l folosiți pentru restul corpului va funcționa la fel de bine pentru picioare”, explică ea.
Asigurați-vă că spălați vârful, partea inferioară și călcâiele, dar și între degete. Un burete curat este cea mai bună metodă pentru a vă spăla picioarele când faceți duș pentru că lufa poate adăposti bacterii.
Alt sfat pentru a ține la distanță bacteriile și ciupercile este să „vă uscați bine între degetele de la picioare folosind un prosop curat”, recomandă dr. Wurster.
Cum putem menține picioarele curate și sănătoase
Înainte de a spăla picioarele, dr. Wurster spune că trebuie să vă asigurați că tot ceea ce utilizați, de la cadă la prosop, este foarte curat. Ea recomandă igienizarea căzii sau a dușului cel puțin o dată pe săptămână. „Germenii din corp ajung pe podeaua dușului, așa că picioarele trebuie să pășească pe o suprafață foarte curată”, spune dr. Wurster. Alte sfaturi pentru îngrijirea picioarelor pe care le recomandă dr. Wurster sunt:
– Evitați să mergeți desculț în locuri publice, cum ar fi piscine, dușuri comune și vestiare, pentru a preveni ciuperca piciorului și a unghiilor;
– Curățați-vă oja de pe unghii cel puțin o dată la două săptămâni și lăsați-le fără lac cel puțin câteva zile;
– Tăiați-vă unghiile de la picioare drept și la nivelul pielii. Tăierea lor într-un mod rotunjit sau prea scurt crește riscurile de unghii încarnate dureroase și infecții;
– Aplicați zilnic o cremă hidratantă pe vârful și călcâiele picioarelor (nu între degete) dacă mergeți frecvent în picioarele goale sau în sandale, pentru a preveni bătăturile și uscarea pielii.