Excesele alimentare și consumul de alcool afectează grav sănătatea
Un obicei periculos care afectează sănătatea românilor la început de an a fost semnalat de medicul Vlad Ciurea, care atrage atenția asupra riscurilor legate de excesele alimentare și consumul de alcool specifice sărbătorilor de Revelion.
Pericolele consumului excesiv de alimente și alcool
Dr. Vlad Ciurea, renumit neurochirurg, avertizează asupra pericolelor pe care le poate aduce obiceiul frecvent întâlnit în noaptea de Anul Nou. În cadrul unei emisiuni de sănătate, medicul a explicat cum combinațiile de mâncare bogată și alcool pot afecta grav organismul, mai ales în primele zile ale anului.
Potrivit profesorului Ciurea, imediat după un consum excesiv de alimente și alcool, organismul resimte efectele acestuia. O cantitate mare de alimente calorice și băuturi alcoolice poate provoca un dezechilibru, determinând sângele să se concentreze în abdomen pentru a sprijini digestia. Acest proces poate duce la hipoxie cerebrală și coronariană, ceea ce înseamnă o scădere a oxigenului la nivelul creierului și al inimii, iar în cele din urmă poate provoca accidente vasculare.
„Imediat, după un consum excesiv, creierul și corpul nostru resimt acest lucru. O cantitate mare de alimente calorice și băuturi alcoolice pot provoca un dezechilibru în organism.
Sângele se concentrează în abdomen pentru a ajuta la digestie, iar acest proces duce la hipoxie cerebrală și coronariană, adică lipsa de oxigen la nivelul creierului și al inimii, ceea ce poate duce la accidente vasculare,” a explicat profesorul Ciurea, potrivit antena3.ro.
Medicul subliniază că dulciurile și alimentele bogate în calorii pot cauza fluctuații mari ale zahărului din sânge, afectând sănătatea cognitivă a creierului pe termen lung. În plus, combinarea excesivă a mâncării cu alcoolul poate duce la formarea cheagurilor de sânge, crescând astfel riscul de accident vascular.
Sfaturile medicului pentru o sănătate mai bună în perioada sărbătorilor
Pentru a preveni astfel de probleme de sănătate, Dr. Ciurea recomandă consumul moderat de alimente și băuturi și oprirea imediată atunci când simțim că suntem sătui. De asemenea, după mesele copioase, este recomandat să facem mișcare și să ne hidratăm corespunzător.
„Gândirea negativă influențează în mod direct sănătatea creierului. Atunci când suntem pesimiști, centrele cerebrale asociate cu emoțiile negative devin active, iar acest lucru poate duce la depresie și alte probleme psihice.
Un om optimist, vesel, are un creier mai sănătos. Este important să ne bucurăm de lucrurile simple și să vedem viața într-o lumină pozitivă”, a mai adăugat Ciurea.
Deși nu trebuie să renunțăm la bucuriile sărbătorilor, medicul subliniază importanța echilibrului și a unui stil de viață activ.
„Prevenirea este cheia. Trebuie să fim conștienți de ce consumăm și să avem un stil de viață activ, pentru a proteja atât creierul, cât și restul organismului”, a mai spus medicul în încheiere.
Medicul subliniază că prevenirea joacă un rol esențial în menținerea sănătății. Este important să fim conștienți de alegerile alimentare pe care le facem și să adoptăm un stil de viață activ, pentru a proteja atât creierul, cât și întregul organism.