Este unul dintre produsele de bază ale verii și  trebuie să vă asigurați că îl serviți în cel mai delicios mod posibil.

Potrivit Mashed, datorită profilului nutritiv impresionant, oamenii pot beneficia de pe urma consumului de porumb fiert sau la grătar.

Aliment natural, fără gluten, care conține acid folic

De asemenea, este un aliment natural fără gluten și poate fi consumat de cei care evită glutenul. Porumbul conține o serie de compuși vegetali bioactivi, dintre care unii vă pot îmbunătăți sănătatea.

Conține acid folic, care permite organismului să producă în mod sănătos celulele roșii și albe din sânge și, de asemenea, ajută la transformarea carbohidraților în energie.

Acestea sunt greșelile pe care le facem adesea când vrem să pregătim porumb.

porumb
SURSA FOTO: pixabay.com

Nu știm cum să alegem porumbul

Primul pas în orice rețetă este să începeți cu cele mai bune ingrediente, și același lucru este valabil și când facem porumb. La urma urmei, porumbul este un fel de mâncare destul de simplu, așa că este bine să te asiguri că îl pregătești cât mai bine.

Pentru a alege cel mai bun știulete, verificați mai întâi foile care-l țin. Alegerea unui știulete cu frunze verzi strălucitoare, nu cu unele care încep să îngălbenească sau să se usuce, aduce cele mai bune rezultate. Acel înveliș de foi este cel care menține porumbul proaspăt, așa că, dacă se desface prea ușor sau are o altă culoare decât verde, nu ar trebui să-l cumpărați.

Verificarea mustăților știuleților este, de asemenea, utilă, deoarece indică și cât de proaspăt este.

Dacă mustățile au început să se descompună, devenind uscate sau negre, înseamnă că porumbul este vechi. Mustățile aurii au ca rezultat cea mai bună aromă a unui porumb fiert.

Dacă decojiți știuleții când îi cumpărați din piață, nu vă faceți nicio favoare. De îndată ce porumbul este decorticat, este mai expus la căldură, ceea ce duce la o deteriorare mai rapidă a amidonului și a texturii boabelor.

Frunzele pot rămâne pe știulete când îl gătiți, indiferent dacă îl faceți la grătar, la aburi sau la microunde. După ce l-ați fiert, lăsați-l să se răcească sau folosiți mănuși pentru a îndepărta foile.

Nu îl depozitați corect

Dacă ați cumpărat porumb din piață, dar nu vreți să-l gătiți în ziua respectivă, este important să faceți câțiva pași pentru a-i păstra prospețimea.

Nu trebuie să-l lăsați să se usuce, așa că îndepărtarea foilor înainte de a-l depozita nu este cea mai bună opțiune.

Acele foi păstrează intactă umiditatea din porumb, ajutându-l să rămână proaspăt pentru mai mult timp.

Cel mai bine este să înfășurați știuleții în  pungi de plastic și să îi păstrați la frigider pentru a evita uscarea lor. Dacă știți că va ajunge pe grătar abia peste o săptămână, înfășurați-l și băgați-l la congelator.

porumb
Sursă: Dreamstime

Cum ar trebui să preparați porumbul

Fiert, porumbul pierde o parte din acidul folic și alți nutrienți, care ajung în apă. Prin urmare, își pierde din proprietăți. De aceea, este bine să gătiți porumbul la aburi: durează mai puțin timp decât fierberea și, cel mai important, păstrează nutrienții de care avem nevoie.

Prepararea porumbului la abur permite nutrienților să nu se piardă în apă, dar, în același timp, gustul va fi mai dulce.

O dată pe an, faceți o cură de porumb

Porumbul conține carbohidrați și este bogat în fibre. De asemenea, are o cantitate importantă de proteine.

Aportul regulat al cerealelor integrale poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Fiind o sursă bună de luteină și zeaxantină, poate ajuta la menținerea sănătății ochilor.

Mai mult, porumbul conţine şi potasiu, necesar pentru buna funcţionare a muşchilor şi a inimii.

Carbohidraţii din porumb dau energie şi nu permit depunerea grăsimii. Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziţia porumbului grăbesc degradarea grăsimilor.

Medicii recomandă ca o dată pe an să de facă o cură de porumb fiert. Magneziul şi vitamina E din porumb ajută inima să se menţină sănătoasă, crescând elasticitatea vaselor de sânge.

Porumbul este un bun detoxifiant și ajută astfel la menţinerea unei bune digestii.