Gemul de gutui se află printre preparatele preferate alese de bucătărese în timp sezonului rece. Din păcate, mulți uită de următorul ingredient, care îi oferă un parfum special gemului.

Este vorba despre batonul de vanilie. Acesta trebuie pus la fiert alături de compoziție, astfel încât preparatul să fie cât mai delicios. Lista ingredientelor este următoarea:

  • 1,5 kg gutui;
  • 1 lămâie;
  • 750 g zahăr;
  • jumătate de baton de vanilie;
  • 2-3 cuișoare sau scorțișoară.

În cazul în care nu doriți să folosiți zahăr, alternativa este următoarea:

  • 1,5 kg gutui;
  • 1 kg mere dulci;
  • 100 ml apă.

În primul rând, fructele trebuie spălate și tăiate în cubulețe fine. Mai apoi, bucățile trebuie puse în apa cu zeamă de lămâie. Compoziția este lăsată pe foc timp de 10 minute după ce a ajuns în punctul de fierbere.

Zeama trebuie strecurată, astfel încât să rămână doar fructele care sunt deja moi după proces. Acum trebuie adăugat zahărul și 100 de ml de apă. Preparatul trebuie pus la fiert timp de 20-30 de minute, împreună cu batonul de vanilie.

După ce compoziția scade, focul trebuie stins și fructele lăsate la răcit. Mai apoi, gemul poate fi pus în borcane, care vor sta închise pentru cel puțin două săptămâni.

Ce legume și fructe trebuie să consumăm toamna pentru a avea o imunitate mai bună?

Toamna, zilele încep să fie mai scurte, iar temperaturile sunt și ele mult mai fluctuante și pot scădea de la o zi la alta. Acesta este și motivul pentru care în perioada toamnei apar și răcelile, dar și gripa.

Pentru a ne proteja în fața răcelilor, imunitatea noastră trebuie să fie una ridicată, iar acest lucru îl putem obține prin consumul de alimente naturale și sănătoase. Fructele, dar și legumele joacă un rol esențial în acest sens.

Totodată, există și o listă de vitamine și de minerale esențiale pentru un sistem imunitar sănătos în perioada toamnei. Una dintre cele mai importante vitamine este vitamina C.

Aceasta acționează ca un antioxidant și protejează organismul de o mulțime de boli. Totodată, spre deosebire de alte vitamine, aceasta poate reduce din intensitatea răcelii, în cazul în care aceasta s-a instalat.

O altă vitamină importantă în perioada toamnei este vitamina D. În general, aceasta vine de la lumina directă a soarelui, însă pentru că toamna și iarna acesta nu ne bucurăm prea mult de această lumină, este nevoie de o alimentație care are la bază vitamina D. Cele mai accesibile și populare alimente sunt lactatele, ouăle, dar și peștele gras.

Și vitamina A este esențială toamna. Aceasta are rolul de a ajuta la repararea țesuturilor. Totodată, această vitamină ajută și la întărirea sistemului imunitar și la menținerea unei vederi agere.

Spre deosebire de alte vitamine, vitamina A poate fi găsită în mai multe aliment precum roșii, legume verzi, caise, albușuri de ou, lapte, ficat sau pește gras.