Greșeala pe care o facem când punem murăturile! Nu mai face așa ceva sub nicio formă

murături

SURSA FOTO: Dreamstime

Murăturile sunt unele dintre cele mai apreciate garnituri, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Gospodinele se pregătesc din timp pentru ca totul să le iasă ca la carte. Rezultatul final se observă însă abia când acestea sunt așezate pe masă. Pentru a avea un succes garantat, trebuie să evite neapărat această greșeală.

Toate gospodinele care se respectă ştiu cât de gustoase pot fi legumele murate la borcan. Mai ales în perioada sărbătorilor, murăturile nu trebuie să lipsească din casa niciunui român. Ele sunt oferite la friptură, dar şi la numeroase alte mâncăruri.

Multe gospodine nu știu că trebuie să fie foarte atente atunci când le pregătesc. Ele fac o greșeală majoră, iar acesta este unul din motivele pentru care legumele puse la murat în borcan ajung să se înmoaie.

Este vorba despre sarea iodată. La murături se folosește doar sarea gemă din salină. Bucătarii de renume spun că iodul înmoaie coaja legumelor, chiar dacă acestea sunt puse în saramură.

Ingredientul minune care face murăturile crocante

Pentru a avea parte de niște murături perfecte, fără floare, este important ca legumele să fie spălate cu atenție. Unele dintre ele pot fi curățate și cu bicarbonat de sodiu. Amestecă apă cu o linguriță de bicarbonat și spală legumele bine, apoi clătește-le cu mai multe jeturi de apă rece.

La fel de important este să te asiguri că și borcanele sunt spălate bine. Acestea se curăță cu apă caldă și detergent, apoi se clătesc timp de câteva minute într-un vas cu apă clocotită.

Pentru ca murăturile să se mențină tari, puteți adăuga 2 sau 3 căței de usturoi. Acestea vor rămâne crocante și vor căpăta și un gust deosebit. Dacă alegeți să preparați murăturile în sare, nu încălziți saramura și vor rămâne crocante. Puteți de asemenea să puneți hrean. Cu cât se pune mai mult, cu atât murăturile vor fi mai tari.

De ce este bine să adăugați zahăr sau miere de albine?

În lichidul cu care umpleți borcanele se recomandă să adăugați zahăr sau miere de albine. Conservanții care pot fi folosiți la murături sunt: mărar uscat cu semințe, bucăți de hrean tăiate în lung sau frunze de hrean, ardei iuți, frunze de țelina, foi de dafin, crenguțe cu frunze de vișin, stejar sau coacăze, ardei capia, usturoi.

Când doriți să verificați dacă saramura este destul de concentrată, puteți folosi un ou. Dacă saramura este suficient de concentrată, oul se va ridica la suprafața lichidului. Un alt pont important este să nu mai atingeți murăturile cu mâna odată ce au fost opărite. Se vor verifica doar cu o lingură de lemn.

Pentru murăturile în oțet se folosește doar oțet alb, cu o aciditate de minim 5%. Acesta se va dilua în proporție de 1/3 cu apă. Pentru cele în saramură se recomandă sarea grunjoasă, neiodată. La un litru de apă se adaugă între 30 și 65 g de sare grunjoasă.