Varza murată este unul dintre cele mai îndrăgite preparate de români. Fie că o servim pe post de garnitură sau că o folosim în alte rețete, precum sarmalele, varza murată este nelipsită pe mesele noastre, mai ales în sezonul rece!

Ne place atât de mult gustul acrișor al verzei murate, încât consumăm chiar și zeama. Ori o folosim ca să acrim ciorbele cu ea, ori o bem direct… ideea este că ne plac murăturile!

Deși este cea mai îndrăgită legumă murată, puține persoane cunosc rețeta exactă a verzei murate. S-ar putea să fii surprinsă, dar nici măcar anumite gospodine care stau toată ziua în bucătărie nu știu care este elementul secret…

Te-am făcut curioasă? Este vorba despre busuioc! Știu, probabil te întrebi „Ce caută busuiocul în butoiul cu varză murată?”, ei bine, răspunsul este simplu. Este recomandat să folosim crenguțe de busuioc deoarece ajută murătura să rămână în stare intactă cât mai mult timp, fără a face floare.

Acum că ai aflat, du-te repede la magazin și cumpără niște crenguțe de busuios. Nimic nu e mai rău decât să vezi că toată munca ta s-a dus pe apa sâmbetei fix când ai cea mai mare nevoie de varză murată pentru o porție de sarmale.

Rețetă de varză murată cu busuioc

În rândurile următoare ți-am pregătit lista cu ingrediente și rețeta completă pentru a face cea mai bună varză murată din întreaga familie. Atenție, soacra va fi invidioasă!

Ingrediente:

– crenguțe de vișin;

– crenguțe de busuioc uscat;

– crenguțe de mărar uscat/semințe de mărar;

– două gutui;

– hrean;

– verze (atât cât ai nevoie pentru a umple butoiul);

– sare grunjoasă neiodată;

Chiar dacă nu ai mai făcut așa ceva înainte și nici nu ai pe cineva lângă tine care să te ajute, relaxează-te. Modul de preparare este simplu, suntem siguri că te vei descurca de minune.

Începem cu varza, desigur! Spală varză, îndepărtează-i primul strat de frunze și scoatei cotoarele. Apoi spală și gutuiele, îndepărtează-le cotoarele și taiele în patru bucăți.

Pune o lingură de sare în interiorul fiecărei verze. Prima dată se pune în butoi varza, pune-o cu cotorul în sus. Adaugă restul incredientelor, apoi alt rând de verze. După ce ai terminat, toarnă saramura în butoi. Deasupra pune câteva crenguțe de mărar.

Pune botoiul cu varză la loc răcoros și umbros. După a doua zi, trebuie să suflii în butoi cu o țeavă, timp de zece zile. Țeava trebuie să fie suficient de lungă ca să atingă fundul butoiului.

După ce au trecut aceste zece zile… trebuie să mai așteptăm încă cinci săptămâni ca să ne putem bucura de munca noastră. Mult succes!