Cu toții am încălzit, cel puțin o dată, mâncarea, în recipiente de plastic, la microunde, fără să ne dăm seama la ce pericole ne expunem. Obiceiul de a încălzi alimentele în caserole de plastic sau de polistiren este o opţiune rapidă şi la îndemână, mai ales dacă suntem în criză de timp.
Din nefericire, anumite produse pot deveni toxice sau își pierd gustul atunci când le reîncălzim greșit la microunde. Iată care sunt metodele prin care s-ar putea să reîncălziți incorect alimentele.
Nu mai încălziți mâncarea în recipiente de polistiren
Există mai multe recipiente în care nu ar trebui să reîncălziți niciodată alimentele, inclusiv pungi de plastic, pungi de hârtie și polistiren. Pungile de hârtie se pot aprinde în cuptorul cu microunde și eliberează vapori nocivi la temperaturi ridicate.
Pungile de plastic se pot topi, iar la temperaturi ridicate și eliberează compusul bisfenol A (BPA). Un articol publicat de Școala Națională de Medicină notează că expunerea excesivă la BPA este asociată cu de tulburări endocrine, probleme de fertilitate și probleme de dezvoltare în cazul copiilor, potrivit Tastingtable.
Dureri de cap, oboseală și leziuni ale sistemului nervos central
Încălzirea alimentelor în recipiente de polistiren prezintă, de asemenea, numeroase riscuri pentru sănătate. Unele tipuri de recipiente conțin stiren.
Studiile au observat că expunerea repetată la stiren poate duce la formarea anumitor tipuri de cancer, dureri de cap, oboseală și leziuni ale sistemului nervos central. Evitați aceste riscuri încălzind porția de lasagna pe o farfurie sau folosind un recipient marcat „sigur pentru microunde”.
Când reîncălziți mâncarea țineți cont de acest lucru
Amestecarea alimentelor ajută la eliminarea impactului punctelor reci din cuptorul cu microunde. Punctele reci apar atunci când intră în cuptorul cu microunde și lovesc neregulat alimentele.
Dacă nu amestecați mâncarea în timp ce o încălziți, vă veți trezi cu așa numitele ”buzunare reci”, neapetisante, și chiar cu agenți patogeni care stau la pândă. Amestecați sau rotiți farfuria cu alimente la jumătatea timpului de gătire. De asemenea, puteți răsturna mâncarea pentru a vă asigura că este încălzită în mod uniform.
Nu reîncălziți mâncarea de mai multe ori
Reîncălzirea alimentelor de mai multe ori poate duce la multe pericole pentru sănătate. Schimbarea, în mod repetat, a temperaturii alimentelor (de la rece la cald și apoi din nou la rece) contribuie la proliferarea bacteriilor și vă poate îmbolnăvi.
Unele alimente, cum ar fi orezul, pot deveni periculoase dacă sunt reîncălzite de mai multe ori.