Acestea apar și dacă plantele sunt așezate lângă fereastra prin care pătrunde direct lumina. Specialiștii spun că este un semn clar că ceva nu le merge bine plantelor și trebuie schimbat modul în care le îngrijim.

Un site de specialitate arată câteva din cauzele pentru care plantele suferă și cum putem să le venim în ajutor până nu e prea târziu. Există mai multe cauze care pot determina apariția frunzelor cu pete maronii. Iată care pot fi acestea.

Lipsa apei sau umiditatea

Majoritatea plantelor de apartament are nevoie de o cantitate constantă de apă și de o udare la intervale regulate de timp. Cel mai bine ar fi să primească apă puțin câte puțin, astfel încât aceasta să fie absorbită de sol și nu mult, dintr-odată, pentru a nu rămâne deasupra.

Dacă observați că planta are vârfuri mai închise la culoare sau pete maronii pe frunze, înseamnă și că vrea să o udați mai des. Verificați umiditatea solului și reduceți treptat numărul de zile între o udare și alta.

Lipsa de umiditate ar putea fi și ea o cauză. Plantele tropicale iubesc o umiditate mai mare decât cea pe care o avem în casă. Iarna, când dăm drumul la căldură, există și mai puțină umiditate în aer. Așezați toate plantele la un loc, astfel încât pe măsură ce unele își pierd umiditatea prin frunze, celelalte să o recupereze.

De asemenea, puteți să așezați plantele pe farfurioare sau pe tăvi pline cu pietricele și apă. Pe măsură ce apa se evaporă, umiditatea din jurul plantei va crește acolo unde este nevoie.

Chiar și apa folosită este importantă pentru sănătatea plantei. Cea mai bună este apa stătută cel puțin 24 de ore, dar și apa de ploaie sau cea distilată.

Deficiență de substanțe nutritive

Colorarea vârfurilor frunzelor în maroniu poate indica și o deficiență de fosfor. Cu o deficiență de potasiu, puteți vedea că frunzele devin galbene sau maronii de-a lungul vârfurilor, că nervurile se îngălbenesc și că frunzele se curbează.

În cazul plantelor din ghivece, adăugați un tip de îngrășământ cu eliberare lentă, înainte de plantare. De fiecare dată când le veți uda, planta va beneficia de un flux constant de nutrienți.

Cea mai bună modalitate de a combate orice deteriorare a plantelor cauzată de udarea excesivă sau, din contră, de lipsa apei, este de a afla cantitatea de apă necesară pentru fiecare plantă în parte. De asemenea, este important să verificați cât de uscat este pământul înainte de udare. În lunile mai reci, nu va trebui să udați la fel de des ca în lunile mai calde, așa că verificarea solului este un bun indicator.