Singurul lucru care diferențiază cafeaua nefiltrată de cea filtrată este că acesta nu trece printr-un filtru de hârtie în timp ce este preparată, potrivit Firtstforwomen.
În schimb, zațul de cafea este înmuiat în apă fierbinte folosind un aparat precum presa franceză sau un espressor, pentru a extrage lichidul. Dacă însă cafeaua se pregătește la cafetieră, e nevoie de un filtru de hârtie pentru a separa zațul de lichid, deoarece aparatul nu le prepară pe cele două împreună.
Un studiu publicat în ”Jurnalul European de Cardiologie Preventivă” a analizat legătura dintre metodele de preparare a cafelei și anumite probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral. Studiul a inclus 508.747 de bărbați și femei norvegiene cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Cercetările s-au întins pe o perioadă de 20 de ani, timp în care s-au făcut sondaje în care subiecții au fost chestionați despre consumul obișnuit de cafea și tipul de preparare folosit, pentru a se înțelege mai bine cum le-au afectat sănătatea.
Autorii au descoperit că, până la sfârșitul perioadei de studiu, cafeaua nefiltrată a dus la o probabilitate mai mare a apariției unor boli de inimă și a accidentului vascular cerebral, în comparație cu cafeaua filtrată.
Cafeaua nefiltrată conține mai mulți compuși care cresc colesterolul
Potrivit autorilor studiului, cafeaua nefiltrată conține cu aproximativ 30% mai mulți compuși care cresc colesterolul, inclusiv kahweol și cafestol, decât soiurile filtrate. Deoarece acest tip de cafea nu este filtrat, acești compuși rămân în infuzie și pot duce la accident vascular cerebral și la alte probleme de sănătate.
Autorii studiului vin cu o sugestie simplă pentru băutorii de cafea, astfel încât această băutură delicioasă să nu aducă probleme de sănătate.
Cel mai sănătos mod de a bea cafea
Cercetătorii au dezvăluit că a existat un risc scăzut de afecțiuni cardiace grave la participanții care au consumat una până la patru căni de cafea filtrată pe zi.
Îndulcitorii artificiali, dar și zahărul în exces, nu sunt recomandați, deoarece pot scădea bacteriile sănătoase din intestin.
Dacă nu sunteți un fan al cafelei negre, neîndulcite, puteți să presărați în cafea ingrediente care stimulează sănătatea, cum ar fi scorțișoara și pudra de cacao.