Pe internet, dar și în cărțile de bucate, există numeroase rețete care ne ajută să facem un ou fiert perfect. Cum arată totuși oul fiert ideal? Cu o textură perfectă, cu un albuș elastic și nu tare precum cauciucul? Iată cum puteți obține un astfel de ou fiert perfect.
Cât durează să fierbem un ou
Cât timp durează fierberea unui ou depinde de cât de moale vrem să fie gălbenușul și albușul. Uneori, ouăle sunt fierte până când albușul se întărește iar gălbenușul devine prea ”lipicios”. Dacă vă plac ouăle moi, atunci nu le gătiți mai mult de 3 până la 4 minute. Dacă le preferați pe cele tari, este bine să le fierbeți timp de aproximativ 7 minute sau și mai mult, spre 10 minute. Pentru a se decoji mai bine, asigurați-vă că s-au răcit bine.
Apă rece sau clocotită?
Nu există niciun mod special de a fierbe un ou, deoarece dimensiunea oului poate varia. Puteți începe prin a-l fierbe în apă rece sau puteți să-l puneți în apă clocotită. Deoarece ouăle se gătesc din exterior spre interior, dacă îl fierbeți prea mult. albușurile pot fi supragătite.
În al doilea rând asigurați-vă că vasul în care urmează să fierbeți ouăle este unul potrivit, în sensul că ouăle trebuie să fie așezate unul lângă altul, pe aceeași linie și nu îngrămădite.
Cum se fierbe cel mai bine un ou
Pentru a fierbe un ou cât mai corect, asigurați-vă că nu este scos chiar atunci la frigider și că a stat puțin la temperatura camerei. Ouăle puse la temperatura camerei vor suferi un șoc termic mai mic odată puse în apă fierbinte și coaja lor nu se vor fisura. De asemenea, așezați încet ouăle în apă, folosind o lingură și evitați să le aruncați de sus.
De reținut:
Nu fierbeți ouăle continuu și opriți focul când apa a ajuns la temperatura de fierbere. Altfel riscați să aveți ouă tari ca piatra, cu gălbenușul verzui, semn că oul a fost gătit mai mult decât trebuia.