Greșeala pe care o faceți când spălați lenjeria de pat. De ce este bine să spălăm lenjeria de pat mai des. Schimbarea lenjeriei de pat și spălarea ei în mod regulat aduc beneficii sănătății. Deci, cât de des ar trebui să schimbați cearșafurile și ce se poate întâmpla dacă nu o faceți? Medicul dermatolog Jason Singh a explicat de ce igienizarea lenjeriei de pat nu trebuie amânată sau ignorată.
Acarienii de praf și deșeurile lor pot declanșa reacții alergice și astm
Singh citează studiu care a arătat că ar trebui să spălați lenjeria de pat cel puțin o dată pe săptămână.
„Știu că pare multă muncă, dar credeți-mă, merită”, spune dr. Singh. El susține că celulele moarte ale pielii și uleiurile corporale reprezintă o sursă de hrană pentru acarienii de praf, acele insecte microscopice care trăiesc în așternut.
„Acarienii de praf și deșeurile lor pot declanșa reacții alergice și astm la persoanele predispuse”, afirmă el, potrivit MyModrernmet.
Cearșafurile de pat și fețele de pernă trebuie spălate neapărat o dată pe săptămână
În plus, explică medicul, „organismele fungice sunt ca bacteriile sau mucegaiul care pot crește și în cearșafurile de pat, mai ales dacă sunt umede din cauza transpirației”. Acest lucru creează un mediu care poate duce la infecții ale pielii și la mirosuri neplăcute. Așa că este clar: cearșafurile de pat și fețele de pernă trebuie spălate neapărat o dată pe săptămână”, adaugă acesta.
Cearșafurile și fețele de pernă trebuie spălate la fiecare câteva zile mai ales în cazul în care:
– Suferim de alergii sau astm
– Transpirăm excesiv
– Obișnuim să mănâncăm în pat
– Lăsăm animalele de companie să doarmă în pat
– Avem o infecție sau o leziune pe corp
– Nu ne spălăm înainte de a ne culca
Cel mai bun mod de a spăla cearșafurile la mașină
Cele mai multe lenjerii de pat se spală la mașină și nu sunt foarte greu de curățat. Cearșafurile din bumbac și in se spală ușor, dar cele din mătase sau satin sunt foarte pretențioase.
Cel mai bine este să verificați întotdeauna instrucțiunile de spălare de pe eticheta lor, existând unele situații în care lenjeria trebuie curățată chimic. Petele de cafea sau de machiaj sunt de obicei greu de scos.
Așa că, înainte de a băga lenjeria la mașină, puneți pe pete o soluție din detergent de vase și apă sau un amestec de bicarbonat de sodiu și apă și lăsați să acționeze câteva minute.
Dozați cât mai bine detergentul
Prea mult detergent poate duce la exces de apă în mașină sau se poate acumula în conductele mașinii de spălat. Majoritatea detergenților se poate folosi pe cearșafurile din bumbac și in, dar alegeți un detergent pentru țesături delicate pentru a spăla cearșafurile de mătase și satin.
O regulă generală este să folosiți un sfert de cană sau o jumătate de capac plin cu detergent lichid pentru rufe pentru o încărcătură de lenjerie de pat de dimensiuni normale. Puteți folosi și 1/2 cană sau 1 capac plin de detergent lichid de rufe pentru o încărcătură mai mare de articole mai voluminoase.
Cum trebuie uscată lenjeria de pat
Pentru majoritatea cearșafurilor, puteți folosi uscătorul la un ciclu mic spre mediu. Cearșafurile din satin și mătase ar trebui uscate afară, la aer, deoarece riscă să se deterioreze cu ușurință chiar și la un ciclu mai scăzut la uscător.