Vara e pe sfârșite, așa că gospodinele au început deja să pună castraveții la murat. Dacă în anii trecuți ți s-au înmuiat acriturile și nu știi cum să eviți acest lucru, atunci respectă regulile pe care ți le-am scris mai jos, iar murăturile tale vor rămâne mereu crocante.
De ce se înmoaie castraveții murați? Greșeala pe care o fac toți românii
Nimic nu e mai rău decât un borcan plin cu murături moi! Toată lumea știe că acriturile sunt bune doar dacă sunt crocante. Dacă nu mai vrei să ți se înmoaie legumele puse la murat, atunci respectă regulile pe care ți le-am scris mai jos.
- nu folosi niciodată sare iodată;
- adaugă condimente (boabe de muștar, mărar uscat, hrean sau usturoi), ele împiedică bacteriile să se înmulțească în borcan și să strice legumele;
- folosește numai borcane curate și dezinfectat;
- ai grijă ca borcanele tale să fie bine închise, altfel castraveții se vor înmuia;
- nu ține castraveții murați în frigider! Se vor strica mult mai repede dacă sunt ținuți la o temperatură mai mică de 10 grade Celsius;
Secretul murăturilor crocante
Dacă, totuși, respecți aceste reguli de ani de zile, iar murăturile tale tot se înmoaie, te sfătuim să fii atentă și la următoarele aspecte.
- respectă întocmai rețeta
Uneori, deși cunoaștem rețeta exactă, picăm în capcana de a nu o respecta. Trebuie să avem mare atenție la orice modificare pe care o aducem rețetei originale! Mai ales când vine vorba de de oțet și sare.
Dacă nu avem suficientă saramură, murăturile noastre se vor înmuia. În plus, trebuie să alegem cu grijă oțetul pe care îl vom folosi. Oțetul alb comercial, cu 5% aciditate, este cel mai bun.
- legumele trebuie să fie mereu proaspete
Trebuie să alegem cu grijă fiecare legumă pe care vrem să o punem la murat. Poate părea absurd, însă dacă o singură bucată este lovită sau nu e la fel de proaspătă ca restul, va ruina tot borcanul!
De aceea, este recomandat să folosim legume proaspete, care nu prezintă zgârieturi sau lovituri pentru că pe acolo pot potrunde bacteriile care, mai departe, vor strica compoziția murăturilor.
Firește, acestea trebuie bine spălate, sub mai multe jeturi de apă, înainte de a ajunge în borcane. Trebuie să împiedicăm orice bacterie să ajungă în borcane.
- Atenție la apă!
A pune murături pare ușor, însă atenția la detalii e foarte importantă. Dacă locuiești la oraș, ai grijă la apă! Cantitatea de clor poate schimba acciditatea saramurii, dând astfel întreaga compoziție peste cap. Nu îți face griji. Nu îți imagina că trebuie să cumperi apă plată pentru a evita această situație.
Există o soluție mai ieftină: fierbe apa. Măsoară cantitatea de apă de care ai nevoie, pune-o la fiert timp de un sfert de oră, apoi las-o să stea acoperită o zi întreagă. Dacă apa a făcut spumă, îndepărteaz-o înainte de a o pune la răcit.