Mare atenție la acest ingredient

Ingredientul căruia trebuie să-i acordăm o mare atenție atunci când preparăm cozonacul este uleiul sau untul. În funcție de ce alegem trebuie să avem grijă pentru că aluatul cozonacului poate să devină tare când ne dorim, de fapt, un cozonac cât mai pufos.

Pentru a obține rezultatul dorit mai există și alte trucuri pe care multe gospodine îl aplică, în afara celui menționat anterior. Unul dintre acestea se referă la temperatura la care ținem toate ingredientele. Este recomandat ca toate să fie la temperatura camerei.

Un alt aspect important, poate cel mai important atunci când preparăm cozonacul este prepararea maielei. Astfel, atunci când adăugăm laptele, acesta trebuie să fie doar ușor călduț. În cazul în care laptele este prea fierbinte nu face deloc bine drojdiei.

O etapă dificilă, dar necesară

Alt truc folosit în prepararea unui cozonac delicios este făina și modul cum o cernem. Aceasta ar trebui cernută cel puțin de trei ori pentru a obține un produs de succes. Astfel obținem un aluat dens și, în cele din urmă, un cozonac fraged și moale.

De reținut că, această regulă trebuie aplicată indiferent de tipul de făină pe care îl folosim. Nu este bine să renunțăm la acest pas chiar dacă avem la dispoziție o făină de calitate superioară.

Considerată de mulți cea mai dificilă etapă în prepararea cozonacului, frământarea, este absolut necesară. În acest sens, trebuie musai să frământați aluatul cel puțin 30 de minute. Dacă faceți acest lucru vă va ajuta la crearea unei texturi aerate și pufoase în cozonac.

Nu faceți asta!

De asemenea, în procesul de coacere, trebuie să acordăm o mare grijă să nu ardem cozonacul. Însă aveți mare grijă și nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii, mai ales în primele două treimi din timpul total de coacere.

Dacă deschidem ușa cuptorului scădem brusc temperatura și afectăm procesul de coacere. Riscăm astfel să obținem un cozonac care nu se ridică corespunzător și care poate avea o textură densă sau gumată.

Pentru a ne asigura că s-a copt cozonacul utilizați o scobitoare, înfigând-o în centru. Dacă iese curat, cozonacul este gata. Dacă mai are aluat lipicios, continuați coacerea și verificați din nou după câteva minute.