Drob de miel, preparatul specific mesei de Paște

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm atunci când facem drob? Preparatul fie că este de miel sau alt tip de carne, este unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare de Paște.

Este tradițional românesc și poate fi preparat într-o mulțime de moduri. Există, însă, o mulțime de pași pe care trebuie să îi urmezi, ca să te asiguri că va ieși pufos și gustos, exact ca la carte.

Care sunt greșelile pe care gospodinele le fac atunci când prepară drob? La ce trebuie să fim atenți

Greșeala cea mai des întâlnită are legătură cu organele, pentru că ar trebui să fie foarte bine curățate. Înainte să te apuci să le pregătești, spală-le în mai multe ape și asigură-te că îndepărtezi orice pieliță sau urmă de grăsime, precum și toate vasele de sânge. În caz contrar, amestecul de organe va avea un gust amar și, odată copt, poate căpăta și un gust neplăcut.

A doua greșeală pe care o fac gospodinele este aceea că taie carnea prea mare sau prea mică. Mai exact, dacă lași organele în bucățele mari, drobul va ieși tare, pentru că nu se vor coace uniform. De asemenea, dacă dai toată compoziția la mașină, gustul și textura va fi mai mult de pateu. Unele gospodine tind să toace mărunt jumătate din compoziție, iar cealaltă compoziție să o facă de mână, ceva mai mare.

Drobul de miel se coace la o temperatură de 140-150 de grade Celsius

Atenție mare și la cât de mult fierbi organele înainte de a le pune la cuptor. Există și posibilitatea de a le ține prea mult pe foc și să devină ca o pastă sau prea puțin, iar drobul să fie, în final, mult prea tare.

Drobul de miel se coace la o temperatură de 140-150 de grade Celsius, timp de 50 de minute, în funcție de cuptor. Această temperatură poate fi aplicată și pentru cel din alt tip de carne, dar cel mai bine ar fi să îl verific constant și să te asiguri că nu se arde, pentru că gustul va fi unul amărui.

Ingredientele pentru drobul de miel sunt: organele de la un miel (ficat, rinichi, plămâni, inimă), 250 g carne de miel, 400 g ceapă și usturoi verde, 400 g mărar și pătrunjel verde, ouă bătute (pentru fiecare kg de compoziție se folosesc 8 ouă), sare, piper, ulei, prapure.

După ce carnea s-a prăjit bine, se va lăsa la scurs, apoi trebuie tocate ceapa și usturoiul, care se călesc și ele, alături de sare și piper, însă în aceași tigaie unde a fost prăjită și carnea pentru a mai lua din aroma rămasă.

Verdețurile vor fi tocate și ele foarte mărunt, iar mai apoi va fi nevoie de un vas destul de mare apoi, unde toate ingredientele vor fi adăugate și apoi amestecate foarte bine.

În ceea ce privește ouăle, după ce toată compoziția este amestecată, aceasta trebuie cântărită, pentru a știi exact de câte ouă este nevoie. Ouăle se bat și ele și se pe pun peste compoziție, fiind asezonate cu sare și piper după gust.

Compoziția va fi pusă apoi în prapure, iar temperatura de gătit trebuie să fie de 140-150 de grade.

Drobul de miel va sta la copt timp de 50 de minute în funcție de cuptor, iar după se va scurge grăsimea și se va lăsa la răcit. Acest preparat se servește rece, alături de roșii și de ceapă.