Greșeală uriașă pe care o facem atunci când ne este foame! Riscurile sunt enorme! Nu mai face asta niciodată

Sursa: Dreamstime

Toată lumea a încercat cel puțin o dată în viață să piardă kilogramele acumulate în plus. Nu de puține ori a existat marea întrebare legată de modul în care este bine să ținem diete. Soluția o reprezintă înfometarea sau regula celor trei mese plus două gustări? Celebrul nutriționist Mihaela Bilic a oferit răspunsul exact la această problemă spinoasă.

Este marea dezvăluire a momentului pentru toți cei care se întreabă cum e corect să procedeze atunci când le este foame. Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce se întâmplă în corp dacă nu mâncăm atunci când organismul ne-o cere. Sub întrebarea „De ce ne e frică de foame?”, Mihaela Bilic a arătat care este realitatea atunci când stai nemâncat o zi întreagă.

„Pentru că am auzit de nenumărate ori că nu e bine să sari peste mese. Ni s-a spus că un organism care a fost înfometat va asimila mai multe calorii și se va îngrășa mai repede. Apoi mai există teama că ne scade glicemia dacă nu mâncăm.

Care e realitatea? Chiar e periculos să stai nemâncat o zi întreagă? Suntem obligați să avem 3 mese plus 2 gustări chiar dacă nu ne e foame? Adevărul este că nutriționiștii sunt de vină pentru apariția unui fenomen fără precedent: mâncatul preventiv. Ce înseamnă asta? Că mâncăm înainte să ne fie foame, de frică să nu ne fie foame!”, a scris celebrul nutriționist pe pagina sa de Facebook.

Două ecuații de bază ale metabolismului uman

Ea a indicat două ecuații de bază ale metabolismului uman, valabile dintotdeauna, încă de atunci când nu existau nutriționiști.

Potrivit cunoscutului doctor, foamea este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea. Ea a admis că această stare este neplăcută și nu putem uita de ea, foamea revine în cicluri de 2-3 ore pe tot parcursul zilei.

„Nu contează dacă mănânci sau nu dimineața, după 3 ore îți este iarăși foame. Nu putem scăpa de foame, așa că trebuie să învățăm să o tolerăm, să trăim cu ea. Și să o satisfacem doar când este intensă: pe o scară de la 0 la 10, mâncați doar dacă vă este foame de nota 6-7”, a mai spus Bilic.

Potrivit acesteia, corpul nostru funcționează exclusiv cu glucoză, iar nivelul glicemiei este o constantă a organismului, menținută de hormoni și de ficat. Glicemia crește după masă, mai ales dacă am mâncat făinoase sau zahăr, însă nivelul ei revine rapid la normal.

Ce se întâmplă dacă nu mâncăm?

„Ce se întâmplă dacă nu mâncăm? În absența aportului alimentar, ficatul pune la bătaie rezervele de glucoză ca să mențină glicemia. Avem 600g glucoză depozitată în ficat și în mușchi, care asigură rapid energia necesară organismului. Dacă ele s-au epuizat, atunci sunt mobilizate depozitele de grăsime din corp, pe care ficatul le transformă tot în glucoză.

Am fost proiectați în timpuri în care mâncarea nu era garantată. Știm să facem față la foame și singurul lucru care se întâmpla atunci când NU mâncăm, este că se topesc rezervele de grăsime. Ori tocmai asta ne dorim când vine vorba de slăbit!”, a mai arătat celebrul nutriționist.

Mihaela Bilic a tras o concluzie clară. Cu cat mâncăm mai rar și mai puțin, cu atât ficatul este obligat sa apeleze la rezerve.

„Logica e simplă, dacă voi aduceți “combustibil” din exterior, grăsimea va rămâne neatinsă. La o foame de nota 3-4, nu vă cheltuiți bugetul de calorii pe alimente de proastă calitate sau pe ronțăieli ultraprocesate, mai bine așteptați câteva ore. Senzația de foame se educă asemenea unui mușchi, prin exercițiu veți putea rezista fără gustări între mese. În realitate doar copiii în creștere au nevoie de 3 mese plus 2 gustări. Noi, ca adulți, trebuie să fim înțărcați…altfel riscăm să creștem în lățime, nu în înălțime!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.