Imaginează-ți, e decembrie, ai cămara plină cu bunătăți, însă nu poți găti o tocăniță care să te încălzească din cauza că bulionul tău… a prins floare. Știi că produsele din magazine nu sunt la fel de gustoase și ai mai și muncit mult la pregătirea bulionul, cu toate acestea… ai greșit undeva. Dacă vrei ca singurele tale flori din casă să fie în vaza din sufragerie, atunci ai nimerit unde trebuia! În rândurile următoare, ți-am enumerat motivele care duc la alterarea muncii tale.

Dacă ești la început, este destul de ușor să greșești atunci când pregătești acest produs, chiar și printre gospodinele pasionate de bucătărie se mai numără persoane care, din neatenție și grabă, greșesc. Însă nu-ți face griji, nu este chiar atât de complicat să faci niște sticle cu bulion pentru iarnă. Trebuie doar să ți cont de câteva trucuri care vor face munca ta mult mai ușoară. Plus, bulionul de roșii va fi mult mai gustos și suficient de dulce pentru a mulțumi toți pofticioșii.

Sarea iodată

În bulionul de roșii nu au ce căuta conservanții și zahărul. Dacă simți nevoia, poți adăuga puțină sare, însă ai grijă să nu fie sare iodată, potrivit gustos.ro.

Roșiile

În compoziția bulionului de roșii cel mai important element este… roșia! Când mergi la piață sau în grădină ca să iei roșiile de care ai nevoie, alegele cu mare atenție. Nu trebuie să fie nici verzi, dar nici prea coapte sau zemoase. Cele mai bune roșii pentru bulionul de casă sunt cele cărnoase.

Nu uita, exact cum ți-am spus în articolul despre murături, nici în sticlele cu bulion nu trebuie să intre vreo legumă care conține zgârieturi sau lovituri. Prin acele locuri intră bacteriile care vor ruina toată munca ta! Reține: părțile putrezite, mucegăite sau alterate trebuie tăiate, în caz contrar bulionul va face mucegai.

Sucul de roșii

Ca să poți obține deliciosul suc de roșii, poți folosi diverse metode. De exemplu, mașina de tocat roșii este perfecta pentru pregătirea bulionului de casă. Trebuie doar să tai roșiile în bucăți mari, apoi torni sucul obținut într-un bol curat.

Dacă nu ai mașină de tocat în casă și nici o vecină care să ți-o împrumute pe a ei, nicio problemă! Mai sunt și alte metode de a obține sucul de roșii. Taie legumele în bucăți mari și punele la fiert la foc mediu. După ce s-au înmuiat, strecoară-le printr-o sită și gata, ai obținut sucul de roșii.

Atenție! Sucul de roșii, indiferent de metoda aleasă, se pune la fiert până când scade cu două degete sau până nu se mai formează deloc spumă deasupra. Timpul de fierbere poate fi destul de mare, uneori chiar de câteva ore, așa că înarmează-te cu răbdare.

La final, poți adăuga câteva frunze de țelină sau de busuioc pentru o aromă deosebită.

Sterilizarea corectă

Bulionul trebuie pus în sticle spălate și sterilizate bine înainte. E nevoie ca sticlele să fie opărite în apă fierbintă sau în cuptor, pe o tavă metalică.

Atenție pentru începători! Nu trebuie să torni tot bulionul, din prima, în sticle! Prima dată se testează pentru a nu se sparge. Toarnă doar două degete de bulion ca să verifici dacă sticla este rezistentă. Abia apoi ele pot fi umplute. Înainte de sigilare se adaugă deasupra o lingură de ulei de floarea soarelui. Imediat după, sticlele trebuie să stea la loc cald, acoperite cu prosoape.

Ca să îți poți da seama că munca ta nu a fost în zadar, verifică dacă pulpa s-a separat și s-a depus în partea de jos a sticlei. Acesta este semn bun. Dacă nu, bulionul s-ar putea să fermenteze.