Pentru a preveni apariția unor urgențe medicale în perioada sărbătorilor de iarnă, medicii recomandă moderație atunci când vine vorba despre mesele festive. Prin urmare, putem gusta din toate preparatele tradiționale, dar fără să exagerăm și fără să combinăm nepotrivit alimentele.
De asemenea, alcoolul trebuie consumat în cantități mici – un pahar de vin sau de tărie la masă fiind acceptat, dar nu mai mult.
Excesele alimentare în această perioadă pot duce la apariția unor afecțiuni gastrointestinale severe, precum colecistita acută sau pancreatita. De altfel, problemele digestive se numără printre cele mai frecvente motive pentru care pacienții se adresează unui compartiment de primiri urgențe în perioada sărbătorilor.
În plus, abuzul alimentar poate exacerba simptomatologia unor boli digestive preexiste, cum este boala de reflux gastroesofagian.
Expunerea prelungită la temperaturi foarte scăzute este un alt factor cu impact negativ asupra sănătății. La pacienții cu afecțiuni cronice, cum ar fi cele cardiovasculare sau respiratorii, pot apărea puseuri acute ale acestor boli.
Degerăturile sunt, de asemenea, întâlnite în sezonul rece. O îmbrăcăminte adecvată, în straturi, cu protejarea extremităților, ajută la prevenirea unor astfel de leziuni.
Sporturile de iarnă și accidentele rutiere provocate de condițiile meteo nefavorabile generează, de asemenea, numeroase urgențe ortopedice, pacienții având nevoie de îngrijiri într-un compartiment de primiri urgențe.
O altă problemă cu care se confruntă multe persoane în sezonul rece sunt infecțiile respiratorii cauzate de agenți virali. Acestea se pot manifesta sever și pot duce la pneumonii, uneori fiind nevoie de o îngrijire specializată. Ca măsuri de protecție, medicii recomandă evitarea spațiilor aglomerate și vaccinarea antigripală.
Indiferent de urgența medicală sau chirurgicală, în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat, pacienții primesc îngrijiri prompte și eficiente 24 de ore din 24.
Aici lucrează o echipă de medici urgentiști foarte bine pregătiți și cu multă experiență, care au acces permanent la investigații imagistice complexe, precum și la analize medicale în regim de urgență, la patul bolnavului, cu ajutorul laboratorului tip point-of-care.
Datorită celor 22 de linii de gardă, care funcționează nonstop la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de consulturi interdisciplinare sau de internare, dacă este necesar.
Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR este completat de Serviciul de Ambulanță SANADOR, cu dispecerat disponibil nonstop și flotă proprie de ambulanțe.