Intre asigurarile profesionale se disting doua sisteme. Pe de o parte, prin infiintarea unei case de asigurari proprie categoriei profesionale, iar pe de alta parte, prin posibilitatea de a alege orice societate de asigurari.
Din prima categorie fac parte notarii si executorii judecatoresti. Prin legea de reglementare a acestor profesii, s-a prevazut infiintarea caselor de asigurari proprii, la care fiecare membru al asociatiei profesionale trebuie sa fie asigurat. „Prima de asigurare este cuprinsa intre un milion si zece milioane de lei, in functie de alegerea notarului, iar plafonul de despagubiri acopera o suma maxima de cinci ori mai mare decat valoarea primei platite”, spune Rozalinda Ghita, presedintele Casei de Asigurari a Notarilor Publici din Romania (CANPR). Pana acum, in cei opt ani de la infiintare, CANPR nu a fost pusa in situatia de a plati nici macar o despagubire. „La aceasta situatie este posibil sa fi concurat si necunoasterea de catre clientii notarilor a acestei cai de despagubire”, considera Rozalinda Ghita. Despagubirile se acorda numai pe baza unei hotarari judecatoresti si nu acopera situatii de natura penala. In acest moment sunt pe rol opt procese in care se solicita despagubiri totalizand 725 milioane de lei.
In baza Legii nr. 188 din 2000 privind executorii judecatoresti, a fost infiintata Casa de Asigurari. Astfel, toti cei 320 de membri ai Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti contribuie la aceasta casa de asigurari cu unu la suta din valoarea onorariilor incasate, iar in schimb, prin statut, plafonul maxim de despagubire anual este de 100 milioane de lei. „Acum ne confruntam cu primul caz in care un executor judecatoresc este dat in judecata, fiind solicitate daune in valoare de 160 milioane de lei”, spune Dan Nemes, presedintele Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti (CAEJ). Principalele motive pentru care un executor judecatoresc poate fi dat in judecata sunt: intocmirea viciata a unui document si anularea unei licitatii din cauza intocmirii eronate a unor documente. „De subliniat ca despagubirile se acorda numai in baza unei sentinte. Faptul ca pana acum ne-am confruntat cu un singur caz se datoreaza si dificultatii de probare a vinovatiei executorului”, considera Dan Nemes.
Cei aproximativ 12.000 de experti contabili si contabili autorizati sunt obligati sa incheie o polita de asigurare profesionala, avand la dispozitie un numar de zece societati de asigurari agreate. „Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) a incheiat un protocol cu societatea de asigurari Ceccar Romas, dar pe langa aceasta mai sunt alte noua societati agreate la care se pot adresa membrii CECCAR. In cazul in care aleg Romas, prima de asigurare se deduce din cotizatia platita de membri”, spune stefan Burlusean. Clientul care are un contract valabil cu un contabil poate solicita despagubiri in urmatoarele cazuri: culpa profesionala, pierdere sau deteriorare acte. Totodata, ii sunt acoperite cheltuielile de judecata si cele presupuse de reconstituirea actelor pierdute sau deteriorate. „In cazul expertilor contabili, prima de asigurare este de 12 dolari si corespunde unei sume de despagubire de 4.000 dolari. Pentru contabilii cu studii medii prima este mai mica, opt dolari, iar plafonul de numai 3.000 dolari. Pe langa aceste asigurari minime, multi dintre membrii Corpului si-au incheiat polite suplimentare”, spune Burlusean. „Cum nu avem o casa proprie de asigurari si nici un sistem de monitorizare, nu cunosc cu exactitate daca exista cazuri in care vreun membru al nostru a fost obligat sa plateasca despagubiri. Totusi, cele mai multe contestatii sunt primite de evaluatori”, spune Burluseanu.
Greselile contabililor sunt acoperite de asigurari
27 martie 2003, 12:00
Ultima modificare în 27 martie 2003, 14:00
Intre asigurarile profesionale se disting doua sisteme. Pe de o parte, prin infiintarea unei case de asigurari proprie categoriei profesionale, iar pe de alta parte, prin posibilitatea de a alege orice societate de asigurari.Din prima categorie fac parte notarii si executorii judecatoresti. Prin legea de reglementare a acestor profesii, s-a prevazut infiintarea caselor de asigurari proprii, la care fiecare membru al asociatiei profesionale trebuie sa fie asigurat. "Prima de asigurare este cuprin
Etichete: arhiva,
asigura
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook