Dr Virgiliu Stroescu, medic primar endocrinolog şi nutriţionist al mai multor componenţi ai Lotului Olimpic Român, a vorbit despre sistemul imunitar, dar și despre modul în care alimentația poate afecta buna funcționare a acestuia.
În cadrul unei emisiuni televizate recente, dr Virgiliu Stroescu, medic primar endocrinolog şi nutriţionist al mai multor componenţi ai Lotului Olimpic Român, a vorbit despre rolul leguminoaselor asupra sistemului imunitar.
El a subliniat faptul că hidratarea, somnul, dar și relaxarea și un stil de viață sănătos sunt necesare pentru o viață nogevivă. Medicul susține că în momentul în cre o persoană încalcă o lege importantă ajunge să fie pedepsită îmbolnăvidu-se.
În acest sens, el a precizat că este nevoie de o atenție mai mare la alimentație, dar și la modul de preparare al anumitor alimente. Medicul a dat exemplu mărul, care are viață în el, iar atunci când este foert ”s-a dus viața din el”.
„Există legi care sunt foarte importante şi pe care nu avem voie să le încălcăm, încălcarea lor se pedepseşte. Pedeapsa e boala. Noi trebuie să cunoaştem legile sănătăţii, avem nevoie de un stil sănătos de viaţă. Asta înseamnă să îmbinăm alimentaţia cu mişcarea, cu odihna, cu apă, cu lipsa stresului.
Alimentele sunt vii, un măr are viaţă în el. În momentul în care l-am fiert, s-a dus viaţa din el. Hrana crudă dă organismului sănătate pentru că ne dă materia primă a vieţii. Viaţa din plante intră în viaţa noatstră. Hrana care nu e crudă e de calitate inferioară, iar organismul se chinuie să elimine ceea ce am băgat în noi”, a spus medicul.
Totodată, el a adăugată o hrană bună, dă senzația de optimism, iar odihna crește durata, dar și calitatea vieții. Pe de altă parte, supărarea, dar și stresul pot duce la alte probleme de sănătate.
Cum apare cancerul la anumite persoane
„Avem 23 de perechi de cromozomi, iar fiecare cromozom are două capete numite telomeri. Cu cât mâncăm o hrană mai bună, suntem mai optimişti, ne odihnim suficient, cu atât telomerii cresc, crescând astfel şi durata vieţii. Supărarea, tristeţea, stresul, boala scad telomerii. Însă atunci când telomerii sunt foarte mari, apare cancerul.
Noi putem trăi mult mai mult cu un stil de viaţă sănătos. Cei care mănână hrană vegetală, care fac mişcare, care au pace sufletească trăiesc mai mult”, a spus reputatul specialist în emisiunea România de poveste moderată de Ioan Korpos.
În ceea ce priveștei imunitatea organismului, medicul susține că cele mai sănătoase alimente pentru un sistem imunitar sunt alimentele vii, adică verdețurile. Totodată, el a adăugat că fructele trebuie consumate înainte de masă, iar salatatele să nu lipsească.
Potrivit medicului, sistemul imunitar are nevoie și de proteine, care pot fi luate tot din alimentația corectă.
„Alimentele sănătoase sunt cele vii, vegetale, toate vitaminele de pe această planetă le găsim în verdeţuri. Nu trebuie să ne lipsească fructele, însă, atenţie! Fructele trebuie mâncate înainte de masă. Nu trebuie să ne lipsească salatele, substanţele verzi. Cât mai multe produse vegetale să consumăm zilnic, pentru că ele ne cresc imunitatea.
Pentru creşterea imunităţii avem nevoie de proteine, dar aceste proteine le produce organismul, nu le luăm din afară. Proteinele sunt făcute din aminoacizi, iar hrana vegetală e plină de aminoacizi”, a completat reputatul medic.