Lipsa unei verificări atente a centralei și instalației termice este o greșeală des întâlnită. Revizia întregului sistem înainte de instalarea frigului este esențială pentru a putea detecta și corecta eventuale disfuncționalități.
Pe de altă parte, verificarea presiunii din instalație și corectarea la o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar este recomandată ca măsură de prevenire a presiunilor prea ridicate în instalație. Nu în ultimul rând, trebuie luați în considerare și robineții cu cap termostat ce pot corecta diferențele de temperatură. Dacă există diferențe mari de temperatură între camerele aceluiași imobil, se vor instala astfel de robineți care ajută la ajustarea termică a încăperilor pentru o distribuție mai echilibrată a căldurii.
Potrivit specialiștilor Ariston Thermo România există câteva reguli de bază care trebuie respectate astfel încât utilizatorii să evite eventuale probleme în utilizarea centralei termice de apartament. Verificarea tehnică periodică din doi în doi ani (VTP) și desfășurarea de reviziianuale reprezintă unii dintre cei mai importanți pași de respectat. Asigurat de o firmă de service cu autorizaţie ISCIR specifică, VTP-ul acoperă verificarea dispozitivelor de control, de reglare şi siguranţă a gazelor arse, dar și reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare.
Verificarea presiunii de funcționare a centralei și a coșului de evacuare se înscrie în seria regulilor de urmat când vine vorba de modul de folosire al centralei termice.Curățarea periodică a coșurilor de fum sau a kit-urilor de evacuare este o acțiune recomandată a se face o dată pe an, înaintea începerii sezonului rece, pentru a evita depuneri care pot îngreuna evacuarea fumului. De asemenea, montarea filtrelor pentru agentul termic din instalație și a sistemelor anticalcar pe alimentarea cu apă a centralei este o altă regulă de urmat pentru a beneficia de o exploatare corectă și sigură a centralei termice.
Reducerea pierderilor de aer cald este o altă modalitate de creștere a randamentului centralei termice pe gaz. În acest sens se recomandă verificarea izolației geamurilor, a ușilor de intrare și a altor elemente constructiveale imobilului. De asemenea, este recomandat ca radiatoarele să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură.