Utilizarea corectă a centralei termice de apartament începe de la instalarea acesteia și continuă cu exploatarea efectivă și activitățile de mentenanță aferente. Referitor la acest subiect, reprezentanții Ariston Thermo România trasează o serie de sfaturi pe care le pot urma românii când vine vorba de folosirea centralei termice.

O primă regulă este achiziția de accesorii pentru controlul temperaturii interioare, termostate, cronotermostate cu funcții de programare a  temperaturilor de zi și noapte și sonde de exterior.Instalarea acestor accesorii de termoreglare contribuie la o mai bună funcționare a centralei, dar și la asigurarea unui randament ridicat. 

Specialiștii Ariston nu recomandă setarea unei temperaturi prea mari de funcționare a centralei, cum aleg foarte mulți dintre utilizatorii români. Reglarea temperaturilor la 18-19 grade pentru perioadele de vacanță, la 20 de grade pe timp de noapte și 23 de grade pe timp de zisunt valorile optime pentru un confort sporit și un randament ridicat.

O altă observație a reprezentanților companiei este legată de lipsa filtrelor magnetice pentru agentul termic. De asemenea, lipsa instalațiilor de dedurizare sau a filtrelor anticalcar este un alt aspect ce trebuie luat în considerare. Acestea sunt folosite pentru preîntâmpinarea problemelor ce pot apărea ca urmare a depunerilor de calcar, lucru foarte frecvent în România datorită durității apei din coloanele învechite.

Nu în ultimul rând, specialiștii Ariston recomandă să nu se scoată din priză centrala termică deoarece pe timp de iarnă se oprește astfel funcția anti-îngheț, ce poate provoca daune severe echipamentului de încălzire, iar pe timp de vară este oprită în acest mod funcția anti-blocare. 

Sfaturi pentru folosirea centralei termice pe timp de iarnă

Centralele termice de apartament cunosc o utilizare mai intensă în perioadele cu temperaturi scăzute, ca parte a nevoii de a acoperi un necesar mai mare de căldură. Potrivit specialiștilor Ariston Thermo România, în sezonul rece utilizatorii sunt înclinați să facă o serie de greșeli care pot afecta modul de funcționare a echipamentului. Lipsa unei verificări atente a centralei și instalației termice este o greșeală des întâlnită. Revizia întregului sistem înainte de instalarea frigului este esențială pentru a putea detecta și corecta eventuale disfuncționalități. 

 

Pe de altă parte, verificarea presiunii din instalație și corectarea la o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar este recomandată ca măsură de prevenire a presiunilor prea ridicate în instalație. Nu în ultimul rând, trebuie luați în considerare și robineții cu cap termostat ce pot corecta diferențele de temperatură. Dacă există diferențe mari de temperatură între camerele aceluiași imobil, se vor instala astfel de robineți care ajută la ajustarea termică a încăperilor pentru o distribuție mai echilibrată a căldurii.

Reguli de bază pentru folosirea centralei termice

Verificarea tehnică periodică din doi în doi ani (VTP) și desfășurarea de reviziianuale reprezintă unii dintre cei mai importanți pași de respectat. Asigurat de o firmă de service cu autorizaţie ISCIR specifică, VTP-ul acoperă verificarea dispozitivelor de control, de reglare şi siguranţă a gazelor arse, dar și reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare. 

Verificarea presiunii de funcționare a centralei și a coșului de evacuare se înscrie în seria regulilor de urmat când vine vorba de modul de folosire al centralei termice.Curățarea periodică a coșurilor de fum sau a kit-urilor de evacuare este o acțiune recomandată a se face o dată pe an, înaintea începerii sezonului rece, pentru a evita depuneri care pot îngreuna evacuarea fumului. De asemenea, montarea filtrelor pentru agentul termic din instalație și a sistemelor anticalcar pe alimentarea cu apă a centraleiesteo altă regulă de urmat pentru a beneficia de o exploatare corectă și sigură a centralei termice.