Medicii veterinari din cadrul direcțiilor sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor (DSVSA) au început, pe 8 noiembrie 2024, o serie de proteste pentru a atrage atenția asupra diferențelor salariale față de alte instituții bugetare. Aceștia cer aplicarea corectă a legii salarizării unitare și amenință că, dacă revendicările nu vor fi soluționate rapid, vor ajunge să blocheze activitatea în fabricile de prelucrare a produselor alimentare și în abatoare.
Medicii veterinari și-au extins protestele la nivel național
Angajații din cadrul DSVSA, nemulțumiți de diferențele salariale față de alte instituții din același domeniu, au inițiat proteste care s-au desfășurat la nivel național. Acțiunea, organizată în intervalul 10:00 – 12:00, a inclus inclusiv medici veterinari din județul Olt.
Aici, aproximativ 50 de angajați din totalul de 64 au participat la greva de avertisment. Ei au ieșit în fața sediului instituției purtând însemne de grevă și pancarte, cerând respectarea legii salarizării unice.
Liderul Sindicatului Liber al Personalului Sanitar Veterinar Olt, Radu Constantin, afiliat Cartel ALFA, a explicat pentru adevarul.ro că această grevă reprezintă o etapă în planul de proteste național.
„Astăzi avem grevă de avertisment între 10,00 și 12,00, pentru aplicarea legii salarizării unice și pentru instituția noastră, și pentru medicii veterinari din DSVSA-uri”, a declarat Constantin.
El a subliniat că aceștia cer alinierea grilelor de salarizare cu cele ale colegilor din alte instituții similare, cum ar fi direcțiile agricole, Autoritatea Națională de Zootehnie, AFIR și APIA.
Diferențe salariale semnificative între bugetari
Protestatarii susțin că salariile din cadrul direcțiilor sanitare-veterinare sunt mai mici cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei față de alte instituții bugetare care lucrează în agricultură și zootehnie.
Radu Constantin a explicat că solicitările lor sunt justificate, având în vedere că medicii veterinari colaborează cu aceleași fonduri europene și lucrează alături de fermieri, proprietari de animale și fabrici de procesare.
„Vrem să ni se alinieze grilele de salarizare la cele ale colegilor din direcțiile agricole, Autoritatea Națională de Zootehnie, AFIR și APIA, instituții care lucrează în agricultură și zootehnie, la fel ca și noi, cu fonduri europene, cu fermieri, cu proprietari de animale, cu fabrici de preparare, cu abatoare”, a subliniat liderul sindical.
Acțiunea de protest din județul Olt face parte dintr-o mobilizare națională a angajaților din direcțiile sanitare-veterinare. Liderii sindicali din toate județele au notificat instituțiile statului responsabile, inclusiv DSVSA-urile, Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Instituțiile Prefectului, asupra calendarului acțiunilor de protest.
„La nivel național se desfășoară aceste proteste, după un plan bine stabilit. Au fost notificate toate instituțiile statului care răspund, respectiv DSVSA-urile, ITM și Instituția Prefectului, de către toți liderii din țară, inclusiv noi, și continuâm protestele până când o să ni se rezolve toate problemele”, a adăugat Radu Constantin.
Acțiuni planificate pentru intensificarea protestelor
Conform planului stabilit de sindicaliști, următoarea etapă a protestelor va avea loc pe 11 noiembrie 2024, când angajații DSVSA vor picheta sediile prefecturilor în intervalul orar 10:00 – 12:00. Aceștia speră ca acțiunile lor să atragă atenția guvernanților și să ducă la rezolvarea problemelor salariale.
Dacă cererile lor nu vor fi luate în considerare, protestele se vor intensifica, iar următorul pas, planificat pentru 14 noiembrie 2024, va implica blocarea activității în fabricile de procesare a produselor alimentare și abatoare.
„În data de 14 noiembrie, la ora 10:00, până în data de 15 noiembrie, la ora 10:00, va fi blocată activitatea în fabricile de preparate și abatoare. Colegii care au atribuții în aceste sectoare vor întrerupe activitatea”, a precizat Radu Constantin.
Ulterior, pe 20 noiembrie, protestatarii intenționează să continue cu pichetarea sediului Guvernului României, la orele 10:00, în încercarea de a atrage atenția asupra situației lor.
Grevă cu impact major asupra economiei
Protestatarii estimează că alinierea salariilor la nivelul celor din alte instituții din același sector ar costa bugetul de stat mai puțin decât pierderile economice pe care le-ar genera blocarea activității.
Întreruperea activității medicilor veterinari în vămi, chiar și pentru o singură zi, ar putea cauza pierderi substanțiale, afectând fluxul de mărfuri și activitatea de import-export.
Angajații DSVSA sunt hotărâți să își continue lupta pentru drepturile salariale, considerând că doar prin proteste își pot face vocea auzită și revendicările soluționate.