Sindicaliştii din sănătate ameninţă cu declanşarea grevei generale, pe 11 mai, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.
Una dintre revendicările Federaţiei Sanitas este renegocierea contractului colectiv de muncă, a declarat luni vicepreşedintele federaţiei, Mircea Ciocan, înainte de discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
În București, sute de sindicalişti au intrat grevă de avertisment. La Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia,angajații au cerut guvernanţilor să nu fie dezbinaţi, iar la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” asistentele și infirmierele au întrerupt lucrul şi au ieşit în curtea unităţii. Proteste au fost și la Spitalul de Urgență Floreasca, la Institutul Cantacuzino, dar și în alte spitale din Capitală.
Unul dintre cele mai mari proteste a avut loc în faţa Spitalului Clinic Judeţean Cluj-Napoca, unde aproximativ 400 de persoane au protestat şi au scandat lozinci prin care cereau dreptul la un salariu decent.
Protestele s-au desfăşurat în cadrul mai multor spitale din oraş, cele mai importante fiind Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu” Cluj-Napoca, Spitalul de Recuperare, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul Municipal, Clinica Medicală 3.
Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare au intrat în grevă de avertisment, nemulţumiţi de modificarea legii salarizării, potrivit liderului sindicatului Sanitas din unitate, Ioan Mincaş.
Peste 200 de cadre medicale şi personal auxiliar de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani au întrerupt activitatea în semn de nemulţumire faţă de modul de aplicare a legii privind salarizarea în sistemul bugetar.
Angajaţii din spitalele din judeţul Iaşi au declanşat o grevă de avertisment, nemulţumiţi fiind de veniturile salariale încasate în ultima lună.
„Protestul a fost declanşat din cauza plafonului de sporuri, care face ca mulţi colegi să îşi piardă veniturile încasate în luna februarie. Acest plafon, în funcţie de ordonatorul principal de credite, a făcut să existe discrepanţe foarte mari între unităţile sanitare. Practic, aceeaşi categorie de angajaţi sunt plătiţi diferit de la un spital la altul. Acest lucru nu este deloc corect pentru că vorbim de spor de condiţii de risc. Acest spor ar trebui să fie egal pentru toţi angajaţii. Suntem într-o situaţie paradoxală în care unităţi medicale de rang inferior au sporuri mai mari decât un spital universitar, ceea ce nu e tocmai firesc”, a declarat liderul Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu, citat de Agerpres.
Sute de angajaţi ai spitalelor din judeţul Olt – medici, asistenţi, chimişti, biochimişti, infirmieri, brancardieri – s-au aflat în grevă de avertisment, potrivit liderului Sanitas Olt, Roxana Dragomir.
Aceasta a precizat că în intervalul orar 9,00 – 11,00 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, în sălile de operaţii s-au asigurat numai urgenţele nu şi intervenţiile programate, însă în ambulatoriu consultaţiile s-au efectuat conform programărilor pentru a evita să fie puşi puşi pe drumuri pacienţi veniţi din diferite zone ale judeţului.
Peste o mie de angajaţi ai Spitalului Judeţean Timişoara au fost în grevă de avertisment, protestând împotriva reducerii veniturilor la alte categorii din Sănătate decât medici şi asistente, cerând între altele, modificarea legii salarizării unitare şi eliminarea plafonului de 30% privind sporurile acordate pentru gărzi şi munca în zilele nelucrătoare.
„Activitatea medicală a spitalului nu este afectată, se asigură baza de 30% din personal care prestează servicii pentru pacienţi. Salariile au crescut doar la medici şi asistente, iar restul angajaţilor, inclusiv farmacişti, kinetoterapeuţi, chimişti, biologi au rămas fără creşteri salariale. În Sănătate se lucrează în echipă şi toată lumea participă la actul medical. Nu este corect”, a spus lidera sindicatului Sanitas de la Spitalul Judeţean Timişoara, Veronica Roth.
Câteva sute de angajaţi din 15 unităţi sanitare cu personalitate juridică din judeţul Braşov – infirmieri, personal administrativ, laboranţi – s-au aflat în grevă de avertisment, nemulţumiţi de legea salarizării şi de eliminarea sau reducerea sporurilor salariale.
Liderul de sindicat de la Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov, Marian Simionel, a declarat că nemulţumirile salariaţilor „sunt majore şi afectează în special segmentul mediu, adică infirmierele, personalul administrativ şi auxiliar”, în ceea ce priveşte legea salarizării şi regulamentul de acordare a sporurilor.
Liderul Sindicatului Sanitas Braşov, Paul Negoescu, a atenţionat că dacă în zilele următoare nu se va ajunge la o soluţie în favoarea salariaţilor, vineri va fi grevă generală.
”Sunt nemulţumiri foarte mari referitoare la acordarea sporurilor. După ce au fost amestecate sporurile pentru condiţii deosebite de muncă cum este cazul celor de la Pneumoftiziologie, Psihiatrie sau Boli Infecţioase, cu sporurile privind asigurarea continuităţii în muncă, veniturile au scăzut de la câteva sute, la peste o mie de lei. Nu este normal. Sperăm să se găsească soluţii în zilele următoare, în caz contrar vineri va fi grevă generală”, a spus liderul de sindicat.
În spitalele de stat din judeţul Arad s-a desfăşurat grevă de avertisment, asistentele, infirmierele, personalul TESA şi cel auxiliar întrerupând lucrul timp de 2 ore, cel mai amplu protest fiind la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU).
Aflat în curtea SCJU Arad, în mijlocul participanţilor la protest, liderul Sanitas din judeţul Arad, Otinel Şandru, a declarat că pe durata grevei de avertisment, în spitale au fost tratate doar urgenţele.
„Numărul celor aflaţi în grevă, luni dimineaţă, este de aproximativ 500 de persoane. Este vorba de asistente medicale, infirmiere, personal auxiliar, personal TESA, nemulţumiţi de faptul că au pierdut foarte mult la salariu prin diminuarea sporurilor, la grevă raliindu-se şi medicii, farmaciştii, biologii din laboratoare etc. Conform hotărârii Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas, care a declanşat conflictul de muncă, astăzi am făcut grevă de avertisment. Însă, dacă în discuţiile ce vor avea loc marţi şi miercuri, cu reprezentanţii Guvernului, nu se vor găsi soluţii pentru ca niciunui salariat din sistemul de sănătate să nu i se diminueze veniturile – de altfel, promisiunea Guvernului – din data de 11 mai declanşăm greva generală”, a precizat Otinel Şandru.
O delegaţie a sindicaliştilor Federaţiei Sanitas a ajuns, luni dimineaţă, la sediul Ministerului Sănătăţii, pentru a purta discuţii cu oficialii instituţiei conduse de Sorina Pintea referitor la reducerea sporurilor din domeniu.