Grevă de avertisment pe calea ferată. Trenurile vor fi oprite timp de două ore

Grevă de avertisment pe calea ferată vineri, 15 septembrie 2023. Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane şi Alianţa Sindicală a Federaţiilor „Drum de Fier – Elcatel” vor declanşa o grevă de avertisment, între orele 7:00 – 9:00, timp în care trenurile vor fi oprite.

Prin greva de avertisment, oamenii vor să atragă atenţia asupra „unor teme care nu mai pot fi ţinute în mape, pe holurile Ministerului Transporturilor sau ale Guvernului.” Printre motivele care stau la baza deciziei de organizare a grevei respective se află:

  • lipsa bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce inevitabil la un blocaj generalizat în sectorul feroviar;
  • lipsa finanţării strategice şi coerente a căii ferate;
  • lipsa de investiţii în material rulant de calitate şi modern;
  • lipsa salariilor corecte la calea ferată;
  • salarii motivante care să permită înlocuirea unor generaţii de ceferişti este o altă problemă ridicată de sindicalişti;
  • neîncheierea contractului colectiv de muncă din cauza lipsei bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat pe anul 2023;
  • aplicarea prevederilor Legii 195/2020 şi respectarea ierarhizării salariale corespunzătoare atribuţiilor, responsabilităţilor şi calificărilor specifice fiecărei funcţii;
  • asigurarea condiţiilor de muncă şi a echipamentului individual de protecţie şi asigurarea unei finanţări corespunzătoare a sistemului feroviar;
  • problemele din ce în ce mai multe şi nerezolvate care au legătură cu statutul personalului feroviar, lege votată de Parlamentul României, care nici până astăzi nu generează tot setul de efecte pentru beneficiarul său, lucrătorul feroviar.

„Noi am parcurs toate etapele prevăzute de lege, care reglementează conflictele de muncă. Este vorba de Legea 367/2022. Ne-am aflat în procesul de negociere pentru noul Contract Colectiv de Muncă încă din luna martie. Noi suntem acum în septembrie, nu avem acest Contract Colectiv de Muncă, nu avem buget, nu avem nimic.

Prin urmare, a fost declanşat conflictul de muncă, am trecut prin toate etapele prevăzute de lege – şi am ajuns la această etapă care se numeşte grevă de avertisment”, a explicat Viorel Istrate, secretarul general al Federaţiei Naționale Feroviare Mișcarea Comercial Vagoane, pentru Agerpres.

Potrivit lui, ar trebui să existe un minim dialog, după ce se va termina greva de avertisment. Un dialog în care ambele părți să vină cu soluţii.

„Din păcate, aşa cum s-a întâmplat în fiecare guvernare care s-a angajat să rezolve problematica căii ferate, aflată, aşa cum bine se ştie, de ani şi ani de zile, în moarte clinică, noi, ceferiştii, constatăm că agenda politicienilor care preiau managementul căii ferate nu corespunde cu lista de priorităţi formulată cu claritate şi public de către lucrătorul feroviar.

(…) Pentru readucerea structurii feroviare româneşti la parametrii europeni este nevoie de un proiect de ţară corect coordonat cu structurile europene şi finanţat cu câteva zeci de miliarde de euro. Până în acest moment, un astfel de proiect nu a fost finanţat, iar deschiderea unor şantiere pe coridoare de transport dedicate strict interesului european lasă în paragină restul ţării”, a adăugat el.

grevă tren 1
SURSA FOTO: Capital
grevă tren 2
SURSA FOTO: Capital
grevă tren 3
SURSA FOTO: Capital
grevă tren 4
SURSA FOTO: Capital

CFR Călători nu va participa la greva de avertisment

CFR Călători a anunțat deja că nu participă la greva de avertisment. Totuși, călătoriile sale ar putea fi afectate în timpul grevei.

„Referitor la greva feroviară ce a fost anunţată doar în spaţiul public pentru data de 15.09.2023, în intervalul orar 07:00 – 09:00, de către un sindicat feroviar, CFR Călători face următoarele precizări: greva feroviară a fost anunţată doar în spaţiul public de către un sindicat feroviar şi priveşte salariaţii CNCF CFR SA; salariaţii CFR Călători nu participă la această grevă; conform informaţiilor din spaţiul public, această grevă feroviară este una de avertisment şi ar putea afecta, în intervalul orar 07:00-09:00, circulaţia anumitor trenuri, operate de CFR Călători, dar şi de alţi operatori feroviari”, scrie într-un comunicat de presă.