Vom avea parte de o nouă grevă în România, de data aceasta în spitale? Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a lăsat de înţeles că mingea este acum în terenul guvernanţilor, care trebuie să îşi respecte promisiunile făcute zilele acestea, pentru ca angajaţii din sănătate să nu recurgă la această formă extremă de protest.
După ce greva profesorilor a aruncat în aer întreaga Românie şi alte categorii ameninţă şi ele cu proteste, se pune întrebarea dacă există şi vreun risc de grevă generală în sistemul sanitar.
Sindicaliştii din Sănătate au anunţat deja că vor intra în grevă japoneză începând de miercurea viitoare, pe 7 iunie, iar ministrul Alexandru Rafila a comentat pe tema riscului ca acest protest să ducă la o grevă generală.
Grevă generală în sistemul sanitar din România? Alexandru Rafila: Lucrul acesta este posibil, dar nu cred să fie cazul
Ministrul Sănătăţii a spus că există, din păcate, şi această posibilitate. Totuşi, demnitarul a explicat că s-a negociat deja cu sindicaliştii, iar unele dintre revendicările acestora vor putea fi soluţionate în perioada imediat următoare.
„Întotdeauna există o posibilitate și dacă noi, cei care am discutat cu sindicaliștii, nu ne ținem promisiunile, lucrul acesta este posibil, dar nu cred să fie cazul. Eu am participat la multe runde de discuții, atât cu Sanitas, cât și cu Solidaritatea Sanitară.
Ultima discuție a fost la sediul Guvernului României cu primul ministru și cu domnul președinte Ciolacu, iar șapte dintre revendicările sindicaliștilor de la Sanitas, au făcut obiectul nu numai a discuției, ci și a unui agreement.
Unele dintre ele sunt realizabile în perioada imediat următoare, e vorba de blocarea posturilor din sistemul de sănătate, scoaterea lor la concurs.
De asemenea, semnarea contractului colectiv de muncă. În plus, sunt alte revendicări care au fost de comun acord, agreate, respectiv finanțarea voucherelor de vacanță, dintr-un fond separat de bugetul spitalului”, a declarat Alexandru Rafila pentru Antena 3.
Nevoia ca domeniul sănătăţii să fie cu adevărat o prioritate, nu doar la nivel declarativ
Ministrul Sănătăţii a vorbit despre acelaşi subiect şi cu o zi în urmă, subliniind nevoia ca domeniile educaţiei şi sănătăţii să fie transformate cu adevărat în priorităţi pentru Guvernul României.
„Nu am discutat niciun moment legat de greva generală, cel puțin cu Sanitas. Ieri (marţi, 30 mai – n.r.) când ne-am despărțit nu se mai punea problema unei greve generale. Cei de la Solidaritatea Sanitară examinau posibilitatea unei greve.
Cu siguranță lucrurile asupra cărora ne-am înțeles foarte clar vor fi îndeplinite. Nu cred că există altă cale, totuși nu e vorba doar de promisiuni, e vorba de o asumare. (…)
Nu vreau să intru în discuții legate de sursele de finanțare pentru fiecare dintre cele două sisteme, dar eu vreau să vă spun un lucru evident: dacă o să transformăm educația și sănătatea într-o prioritate, și o prioritate nu înseamnă într-una declarativă, înseamnă o prioritate care duce la un parcurs de 5 ani, de 10 ani, în care știm cum vor evolua lucrurile în sănătate sau în educație din punct de vedere al veniturilor, atunci o să putem să rezolvăm aceste probleme din timp și astfel de crize să nu mai apară.
Acum e o acumulare din ultimii 10 ani când nu s-au întâmplat foarte multe lucruri în educație și într-o perioadă de criză economică se ajunge într-o situație extrem de tensionată care va fi greu de rezolvat”, spunea Alexandru Rafila miercuri, 31 mai, la acelaşi post de televiziune.