Va avea loc un nou protest joi, 8 iunie, sau vineri, 9 iunie

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunţat, miercuri, că 15.000 de oameni au renunțat la protest, majoritatea nefiind membri de sindicat, însă este un procent nesemnificativ, care nu va influența legalitatea protestelor. Deja s-a depus o solicitare pentru acţiuni de protest pentru joi, 8 iunie 2023, sau vineri, 9 iunie 2023, în funcție de aprobarea Primăriei Municipiului București (PMB). La protest, vor participa 20.000 de persoane.

„În grevă nu sunt doar membri de sindicat. Din datele ministerului, s-au retras 15.000 de oameni, majoritatea nu sunt membri de sindicat. Deci, procentul este nesemnificativ şi nu influenţează, per ansamblu, legalitatea acestei acţiuni de protest.

În niciun caz nu trebuie acuzat vreun cadru didactic care s-a retras din acţiunea de grevă că ar fi spărgător de grevă. Dacă există această nemulţumire continuă, asta înseamnă că ceea ce s-a solicitat nu s-a oferit în totalitate. Să aibă încredere în noi”, a explicat, marți, Marius Nistor.

Când se va încheia greva profesorilor?

Potrivit spuselor sale, greva profesorilor se va încheia în momentul în care Guvernul României va veni cu o soluţie care să fie acceptată de către protestatari.

„Noi suntem deschişi la negocieri”, a adăugat el.

Există șanse să fie amânate examenele finale din cauza grevei profesorilor?

Marius Nistor a precizat, totodată, că nu știe dacă vor fi amânate Evaluarea Națională și Bacalaureatul din cauza grevei profesorilor. Acesta a precizat, totodată, că numai Ministerul Educației poate propune suspendarea grevei în timpul examenelor finale, însă decizia finală este strict a cadrelor didactice.

„Nu ştiu, în momentul de faţă nu am ajuns în faza în care putem vorbi de amânarea examenelor, dar cu cât se lungeşte acest conflict de muncă, există şi acest risc. Totul depinde de Guvernul României. Aşteptăm reacţia Guvernului.

Noi am spus foarte clar ce vrem, vrem garanţi vizavi de grila de salarizare şi binenţeles salariul debutantului, care ar trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe ecoonomie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanţii, colegii noştri vor hotărî în cunoştinţă de cauză”, a explicat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.