Grevă la BCR

Federaţia Sindicatelor Independente din BCR a notificat astăzi managementul BCR că a cerut membrilor săi să declanşeze greva generală, pe termen nelimitat, începând cu data de miercuri, 14 ianuarie, ora 09.00 am. Acţiunea este determinata in principal de revendicări de natură salarială. Decizia FSI survine în contextul în care Contractul Colectiv de Munca a expirat la sfârşitul anului trecut în pofida eforturilor depuse de managementul BCR pe parcursul negocierilor de a găsi

Federaţia Sindicatelor Independente din BCR a notificat astăzi managementul BCR că a cerut membrilor săi să declanşeze greva generală, pe termen nelimitat, începând cu data de miercuri, 14 ianuarie, ora 09.00 am. Acţiunea este determinata in principal de revendicări de natură salarială.

Decizia FSI survine în contextul în care Contractul Colectiv de Munca a expirat la sfârşitul anului trecut în pofida eforturilor depuse de managementul BCR pe parcursul negocierilor de a găsi o soluţie convenabilă pentru ambele părţi în contextul economic dificil din România. Reprezentanţii FSI au întrerupt negocierile imediat după etapa concilierii, refuzând astfel dialogul.

“Suntem cu adevărat surprinşi de abordarea Sindicatului, cu atât mai mult cu cât pe perioada celor aproape două luni când ambele echipe au fost implicate în procesul de negociere, managementul a formulat nu mai puţin de 6 oferte succesive menite să ofere angajaţilor BCR un pachet salarial adecvat şi să încheie negocierile”, a declarat Oana Petrescu, vicepresedinte executiv al bancii si membru in Comitetul executiv al  BCR.

Ofertele au reprezentat un angajament pe care banca şi-l poate permite în condiţiile economice actuale şi au fost făcute alături de angajamentul managementului de a păstra numărul de angajaţi la nivelul de 8.700, cât este în prezent. Principala motivaţie care stă în spatele acestei decizii este planul conducerii băncii de a deschide 100 de sucursale noi în acest an, precum şi de a-şi diversifica serviciile.

Managementul BCR a făcut cea de a şasea ofertă în timpul întâlnirii de conciliere desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, vineri 09.01.2009, ofertă fiind însă respinsă de reprezentanţii sindical.

Conducerea oferă:
– menţinerea majorităţii drepturilor din Contractul Colectiv de Munca pe 2008, cu menţiunea că stimulentele de vacanţă şi de Crăciun sunt legate de performanţele financiare ale băncii – banca este dispusa să stabilească criterii de performanţă împreună cu sindicatul;
– banca îşi va îndeplini angajamentul de a acorda o mărire de salariu cu 50% din rata inflaţiei pe 2008, adică un procent cuprins în prezent între 3,5-4%.

„Este tot ceea ce banca poate oferi acum – dacă performanţele noastre se îmbunătăţesc semnificativ vom putea îmbunătăţi bonusurile, dar condiţiile sunt dificile.”, a adăugat reprezentantul managementului BCR. În prezent, greviştii cer majorări salariale de 7-8%.

De asemenea, conducerea va contesta în instanţă greva, precizând totodată că nu intenţionează să-i concedieze pe protestatari după încheierea grevei.

Pentru a nu prejuducia grav activitatea bancară, BCR va lua măsuri pentru a asigura unui nivel minim de servicii cu clienţilor cu sprijinul angajaţilor care nu vor participa la grevă. Concret, procesarea de plăţi şi activităţile specifice centralei se vor derula ca până acum. De altfel, operaţiunile prin mijloace moderne, precum internet banking, mobile-banking şi activitatea de la bancomate şi automate de schimb valutar se va derula fără probleme. Oana Petrescu a ţinut să precizeze că bancomatele vor fi alimentate cu cash, astfel încât clienţii să nu fie afectaţi. În situaţia în care o unitate nu ăşi poate derula toate activităţile, clienţii vor fi îndreptaţi spre alte sucursale.

Până acum, conducerea băncii nu cunoştea numărul exact al greviştilor şi nici îndatoririle acestora în cadrul băncii, pentru a putea întocmi o organigramă pentru perioada grevei, deoarece înştiinţarea sindicaliştilor nu includea şi o listp în acest sens.

Dintre cei 8.700 de angajaţi, sunt membri de sindicat între 6-7.000 de oameni.