Piloții Lufthansa sunt în grevă, în cadrul unei dispute salariale. Aceștia au ieșit vineri în stradă, obligând compania aeriană germană să anuleze sute de zboruri și să lase călătorii în impas.

Sindicatul Vereinigung Cockpit a anunțat miercuri că negocierile salariale cu Lufthansa au eșuat. În acest context, s-a făcut un apel la piloții atât de la divizia de pasageri, cât și de la Lufthansa Cargo să intre în grevă.

Sindicatul cere o creștere salarială de 5,5% în acest an pentru cei peste 5.000 de piloți ai săi și o compensare automată a inflației după aceea.

Lufthansa a oferit un total de 900 de euro în plus la salariul de bază pe lună, în două etape, pe o perioadă de 18 luni, precum și un acord care garantează personalului din cabina de pilotaj o flotă minimă, susține Reuters.

Lufthansa, obligată să anuleze sute de zboruri în această vară

Grevele și lipsa de personal au forțat deja companiile aeriene, inclusiv Lufthansa, să anuleze mii de zboruri în această vară și au provocat cozi de ore întregi la aeroporturile importante, frustrându-i pe turiștii dornici să călătorească după blocajele din COVID-19.

Revendicările sindicale vin, de asemenea, pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente, inflația crescând în Germania, în august, la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani.

Lufthansa a anulat aproximativ 800 de zboruri la principalele sale baze din Frankfurt și Munchen, afectând 130.000 de pasageri.

Acord de salarizare cu personalul de la sol pentru a se evita grevele

Luna trecută, conducerea Lufthansa a ajuns la un acord de salarizare cu personalul de la sol, evitând astfel noi greve, după ce o grevă a obligat-o să anuleze peste 1.000 de zboruri.

Lufthansa se confruntă, de asemenea, cu posibile greve ale piloților filialei Eurowings, care au votat pentru acțiuni sindicale, dar care urmează să poarte o rundă de discuții cu conducerea săptămâna viitoare.

Trebuie spus că că nu doar Lufthansa se află într-o astfel de situație. Odată cu ridicarea restricțiilor sanitare la începutul anului, companiile aeriene şi aeroporturile au probleme în a face faţă creşterii puternice a cererii pentru călătorii.

În ultimii doi ani, traficul aerian a fost unul redus, iar sectorul a pierdut numeroși salariați. Un studiu realizat de institutul german de studii economice din Koln, la finele lunii iunie arată că ar fi nevoie de cel puţin 7.000 de angajaţi în sectorul aerian din Germania, pentru ca lucrurile să funcționeze cel puțin ca înainte.