Grevă la Oil Terminal S.A.

Grevă la Oil Terminal S.A. Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, organizaţie reprezentativă la nivel naţional în sectorul chimie şi petrochimie, a anunţat că a analizat prevederile OUG nr. 156/2024 și a constatat consecinţe grave în momentul aplicării acesteia.

În acest context, federaţia a notificat Guvernul României cu privire la declanşarea unei greve la nivelul Societăţii Comerciale Oil Terminal S.A, ca reacție împotriva politicii sociale şi economice promovate prin OUG nr. 156/2024, cunoscută și sub denumirea de „Ordonanţa Trenuleţ”, au precizat sindicaliştii într-un comunicat de presă transmis joi.

Sindicaliștii solicită eliminarea articolelor care afectează principiile dialogului social, drepturile individuale și colective ale angajaților, libertatea contractuală și independența negocierilor colective. De asemenea, aceștia atrag atenția asupra încălcării normelor constituționale și a angajamentelor internaționale asumate de România.

”FSLCP este deschisă negocierilor în vederea rezolvării favorabile a acestor revendicări”, au mai transmis sindicaliştii.

Despre Oil Terminal S.A.

Oil Terminal S.A., companie aflată în subordinea Ministerului Energiei, deține o poziție strategică în zona Mării Negre, fiind cel mai mare terminal din România destinat importului și exportului de țiței, produse petroliere și petrochimice.

Compania oferă servicii esențiale, precum recepția, încărcarea, descărcarea, depozitarea și condiționarea țițeiului și a produselor petroliere, petrochimice și chimice lichide, facilitând importul, exportul și tranzitul acestora.

Terminalul petrolier din Constanța este unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei, situat strategic la intersecția principalelor rute maritime de transport între Asia, Europa Centrală și de Vest și Orientul Apropiat.

Oil Terminal S.A. este interconectată cu rafinăriile din România prin sistemul de transport operat de Conpet S.A. Ploiești, utilizând conducte subterane din cadrul infrastructurii naționale de transport al țițeiului. De asemenea, terminalul beneficiază de acces direct la rețeaua națională de căi ferate, infrastructura rutieră și canalul Dunăre – Marea Neagră, consolidându-și rolul de hub logistic esențial pentru industria energetică regională.

Metrorex nu va primi fonduri suplimentare de la Guvern

Oil Terminal S.A. nu este singura companie nemulțumită de prevederile Ordonanței Trenuleț, care a blocat creșterile salariale programate pentru acest an.

Compania nu va primi fonduri suplimentare de la Guvern pentru a acoperi majorarea salariilor angajaților. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat că subvenția alocată companiei va rămâne la nivelul stabilit în legea bugetului pentru 2025, fără posibilitatea unei creșteri.

Acesta a abordat și problema companiilor de stat, subliniind că entitățile finanțate din fonduri publice trebuie să respecte aceleași reguli aplicabile funcționarilor publici. Totodată, ministrul a accentuat faptul că, în situațiile în care statul oferă sprijin financiar pentru buna funcționare a unei companii, solicitările suplimentare nu pot fi justificate. Mai multe puteți citi aici.