Vineri, pe 7 iunie, cel mai mare sindicat de la Samsung Electronics Co. a declanșat o grevă, marcând prima acțiune de acest gen în cei 55 de ani de istorie a companiei. Acest lucru se întâmplă într-un moment în care cel mai important conglomerat sud-coreean se străduiește să recupereze decalajul în domeniul cipurilor utilizate în Inteligența Artificială.
Cel mai mare sindicat Samsung Electronics a declanșat o grevă
Sindicatul Național Samsung Electronics (NSEU), care reprezintă aproximativ 20% din totalul angajaților grupului Samsung Electronics, adică aproximativ 28.000 de persoane, a încurajat membrii să-și ia o zi liberă vineri, care se pliază între o sărbătoare publică și weekend.
Angajații sunt programați să revină la un orar normal de lucru începând de săptămâna viitoare, notează Bloomberg.
„Este un început modest al unui gest simbolic. Dar avem planuri cu privire la noi greve dacă echipa managerială refuză să comunice. Nu excludem o grevă generală”, a declarat Lee Hyun-kuk, adjunctul secretarului general de la NSEU.
Liderii sindicali s-au adunat vineri în fața sediilor Samsung din Seul, iar unul dintre aceștia a acordat o declarație unui post local de televiziune. În apropiere, un autobuz cu un banner imens era parcat, iar mai mulți muncitori țineau pancarte, însă mulțimea rămânea în mare parte tăcută.
Această primă grevă de la Samsung contrastează cu protestele violente care au avut loc la fabricile auto sud-coreene în trecut. De exemplu, în 2009, muncitorii de la Ssangyong Motor Co. au preluat controlul asupra uzinei timp de mai multe luni, implicându-se în confruntări violente cu poliția, folosind țevi și cocktailuri Molotov.
Motivul grevei
În cazul Samsung, subiectul disputelor îl constituie plata bonusurilor pentru angajați. Muncitorii din divizia de semiconductori nu au primit astfel de bonusuri anul trecut, în condițiile în care divizia a înregistrat pierderi de aproximativ 15.000 de miliarde de woni. Liderul sindical Son Woo-mok a explicat că muncitorii se tem că nici în acest an nu vor primi bonusuri, chiar dacă divizia revine pe profit.
Samsung calculează bonusurile angajaților folosind o formulă complexă, care exclude costul capitalului din profitul operațional ajustat în funcție de taxe. Sindicatul cere companiei să folosească simplu profitul operațional, la fel ca și rivalii, sau să fie mai transparentă cu privire la modul de calcul al bonusurilor.
Istoric, bonusurile au reprezentat o parte semnificativă din remunerația muncitorilor, astfel că lipsa acestora poate duce la o scădere semnificativă a compensațiilor.
Greva survine într-un moment dificil pentru Samsung, care se confruntă cu multiple provocări. În 2013, profitul operațional a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani, din cauza pierderilor înregistrate de divizia de cipuri. Acțiunile Samsung, printre cele mai populare din Coreea de Sud, au scăzut cu aproximativ 1% începând de la începutul anului. În medie, unul din zece sud-coreeni deține acțiuni Samsung, însă aproximativ un milion de investitori de retail au renunțat la aceste acțiuni în 2023.