Micii întreprinzători care încearcă să acceseze fondurile europene se izbesc de uşile închise de la Registrul Comerţului. Aceştia nu pot obţine la timp actele solicitate la dosar.
Micii întreprinzători care au supravieţuit lunilor de criză şi care se străduiesc să obţină finanţare prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) se lovesc de o piedică nouă. „Unul din clienţii noştri nu a putut să obţină în timp util Certificatul Constatator de la Oficiul Registrului Comerţului (ORC), aşa cum se cere prin ghidul solicitantului“, ne-a spus Ilyes Szabolcs, contry manager al companiei PNO Grant Consultants, specializată în acordarea de consultanţă pentru accesarea fondurilor nerambursabile europene şi guvernamentale. Compania a fost înfiinţată acum 25 de ani în Olanda, în prezent având filiale în 13 ţări europene. Biroul din România a fost deschis acum doi ani, în prezent aici lucrând 17 persoane.
Greva magistraţilor afectează şi IMM-urile care doresc să realizeze o investiţie nouă şi care trebuie să-şi introducă activitatea respectivă în codurile CAEN ale firmei.
Până la sfârşitul lunii august, cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene s-a înregistrat în cadrul POS CCE, respectiv 16,36%.
Reacţie întârziată
Cătălina Meliţă, directorul general al Autorităţii de Management pentru POS CCE, a precizat pentru Capital că, pentru a se debloca această situaţie, numai în intervalul de timp cât durează greva magistraţilor, pentru cele două operaţiuni care sunt deschise, în cazul în care solicitantul trebuie să înregistreze un nou cod CAEN, se va accepta ca, alături de Certificatul Constatator, să se prezinte dovada depunerii la ORC a solicitării de modificare/suplimentare a codurilor CAEN existente. Noul certificat urmează să fie depus înaintea semnării contractului, în situaţia în care proiectul a fost selectat pentru finanţare.
În prezent, micii întrepinzători pot depune proiecte în cadrul axei prioritare 1 din POS CCE, pentru „Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor, în special a IMM-urilor“, unde sunt deschise două operaţiuni. Prima – „Sprijin financiar de până la 1,075 milioane lei pentru IMM-uri“ – are o alocare financiară de 430 de milioane de lei. Prin intermediul celei de-a doua operaţiuni – „Sprijin pentru implementarea standardelor internaţionale“ – pot fi accesate fonduri nerambursabile în valoare totală de 30,1 milioane de lei. Pentru ambele operaţiuni, valoarea maximă a finanţării care poate fi obţinută de un beneficiar este de 200.000 de euro, echivalentul în lei – ajutor de minimis.
Cei interesaţi pot depune proiecte în această perioadă şi în cadrul axei prioritare 2 – „Accesul întreprinderilor la activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare“, în special IMM-urile.
Alocarea financiară pentru acest apel de proiecte este de 60 de milioane de lei. Beneficiarii, firmele recent înfiinţate sau care urmează să se înfiinţeze pe baza unui proiect recent de cercetare şi IMM-urile recent înfiinţate, pot obţine finanţare nerambursabilă de până la 200.000 de euro (echivalent în lei)/beneficiar – ajutor de minimis.
Până acum, în niciuna din ţările în care PNO Grant este prezentă, nu a apărut o situaţie similară, care să împiedice întreprinzătorii să acceseze fondurile nerambursabile.
Ilyes Szabolces, PNO Grant
520,1 milioane de lei este valoarea totală a fondurilor nerambursabile care pot fi accesate de către IMM-uri