"Eu cred că greva generală este mai degrabă o sperietoare decât un lucru care se poate realiza şi din punctul nostru de vedere în acest moment este ilegală. (…) Noi trebuie să discutăm despre lucrurile legale în ţara asta. Că unii vor să încalce legea este problema lor, sunt instituţii ale statului care trebuie să îşi facă datoria. Evident, dacă este ilegală, sunt ferm convins că este ilegală, prima noastră măsură este să sesizăm instanţa să constate ilegalitatea. Sper să nu se ajungă acolo. Pot fi găsite unele soluţii după opinia noastră. Dar ele nu pot fi găsite sub presiune, nu pot fi găsite peste noapte. Acum asta încercăm: să identificăm cum se poate eşalona, cum se poate face un calendar în acest sens, sper să reuşim", a spus ministrul.
Referindu-se la solicitările privind creşterile salariale din sistem Nicolăescu a spus că speră ca acestea să fie posibile.
"Este vorba să găsim înăuntru sistemului pe măsură ce vom aplica pachetul de bază, pe măsură ce vom continua cu licitaţiile naţionale şi vom face economii. Multe din economiile din sistem să rămână în sistem, să fie redistribuite", a mai declarat Eugen Nicolăescu.
Şi ministrul delegat pentru dialog social, Adriana Doina Pană, a declarat că greva anunţată în sistemul sanitar pentru data de 28 noiembrie este ilegală.
"Greva nu este legală, pentru că greva nu trebuie să o faci decât la locul de muncă ori aproape toate spitalele din ţară au contracte colective de muncă în vigoare şi atunci, conform legislaţiei, pe durata de derulare a unui contract colectiv de muncă nu poţi face grevă. Nu noi vom ataca în instanţă. Un contract colectiv de muncă înseamnă beneficii mai mari decât le dă Codul muncii, care se obţin în urma negocierii dintre părţi", a explicat Pană, potrivit Agerpres.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat că instanţa va fi cea care va decide asupra legalităţii grevei din sistemul sanitar.
"Dacă întrebi orice guvernant, în orice ţară, orice grevă din punctul lor de vedere este ilegală. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere greva este expresia nemulţumirii unor oameni care ne-au votat pe noi să-i reprezentăm. Cred că este o problemă care se pune forţat, să creeze o imagine nefavorabilă pentru profesioniştii din sănătate. Cel care va decide dacă este greva legală sau ilegală este instanţa. Dacă instanţa va spune că este ilegală atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu înseamnă că sistemul va funcţiona", a spus reprezentantul CMR, după negocierile cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Sursa foto: Sanitas