Grevă în vămile din România, din 20 decembrie
Începând de miercuri, angajații Autorității Vamale Române vor demara o acțiune de protest sub forma unei greve japoneze. Cei implicați susțin că resimt temperaturi scăzute la locul de muncă, birourile nu sunt întreținute corespunzător și se confruntă cu nemulțumiri financiare.
Membrii Sindicatului Național Meridian, angajați în cadrul Autorității Vamale Române, au anunțat că începând cu data de 20 decembrie vor declanșa o formă de protest sub forma unei greve japoneze, marcând evenimentul prin purtarea unei benzi albe în semn de protest.
Protestul va implica participarea angajaților din birourile vamale de frontieră și interne. Se vor alătura și cei din direcțiile regionale vamale și din aparatul central al Autorității Vamale Române.
Angajaţii trebuie să vină cu materiale de acasă, altfel nu şi-ar putea desfăşura activitatea
Principalele nemulțumiri ale personalului vamal sunt legate, în special, de condițiile de muncă și de neacordarea unor drepturi salariale cuvenite. „Condițiile de muncă se prezintă sub orice critică”, transmit cei de la Sindicatul Meridian într-un comunicat.
În multe locaţii, nu există încălzire, servicii de curăţenie sau pază, mai indică sursa citată. Iar oamenii trebuie să vină de multe ori de-acasă cu cele necesare pentru desfăşurarea activităţii zilnice.
„În ceea ce privește condițiile de muncă acestea se prezintă sub orice critică. Astfel, clădirile în care își desfășoară activitatea sunt într-o stare avansată de degradare din cauza faptului că nu au fost alocate de-a lungul anilor fondurile necesare.
În acest moment sunt angajați care tremură, la propriu, atât în birouri, pentru că nu este asigurată încălzirea acestora cum este cazul la Craiova, Tulcea, Vrancea ș.a, sau la frontieră, pentru că de mai mult de 10 ani nu a fost asigurată uniforma de lucru.
Lipsa resurselor financiare a dus la deteriorarea continuă a acestei situații, nefiind asigurate în unele locuri nici măcar serviciile de curățenie sau pază.
Condițiile nu sunt mai bune nici în ceea ce privește dotările de care dispun referitoare la desfășurarea activității, atât în ceea ce privește aparatura de control (scannere) cât și în cazul celei de birou (calculatoare, imprimante etc).
Mai mult decât atât unele unități ar trebui uneori închise, dacă angajații nu și-ar cumpăra din banii lor cele necesare activităților zilnice (rechizite, tonere imprimantă ș.a.)”, potrivit celor de la Sindicatul Meridian.
Nici nu se pune problema de plată pentru sărbătorile legale sau zilele de weekend
Sindicaliştii acuză că, deşi lucrează în aceleași condiții cu alte categorii de personal, cum se întâmplă la frontieră, spre exemplu, se consideră discriminaţi.
Cei de la Autoritatea Vamală Română nu beneficiază de aceleași drepturi ca alţe categorii de personal. Nu primesc nici bani pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale lucrate.
S-au făcut reclamaţii, nu există încă semnale că vor fi soluționate prea curând, spun cei de la Sindicatul Meridian.
„Urmare a faptului că limita răbdării angajaților a ajuns la un nivel critic, are loc în prezent o consultare în rândul membrilor de sindicat cu privire la declanșarea și a altor forme de protest, acțiunea organizată acum reprezentând doar o primă etapă”, adaugă sindicaliştii nemulţumiţi.