Cât ar fi primit Grigore Leșe pentru spectacolul de 1 Decembrie?

Festivalul de România, organizat de administrația locală și județeană la Alba Iulia, a reunit artiști de renume precum Grigore Leșe, Subcarpați, Grupul Iza, Nicolae Furdui Iancu și alții. Evenimentul, dedicat sărbătoririi Zilei Naționale, a fost însă umbrit de controverse legate de prestația și declarațiile ulterioare ale lui Grigore Leșe.

Conform surselor publicației Ziarul Unirea, costul total al spectacolului s-a ridicat la 179.500 de lei, cu un onorariu de aproximativ 6.000 de euro pentru concertul lui Grigore Leșe.

Menționăm că, Instituția Prefectului a inițiat un proiect de hotărâre de guvern pentru finanțarea manifestărilor prilejuite de Ziua Națională, la solicitarea Primăriei Alba, suma totală cerută Guvernului fiind de 700.000 de lei.

În cursul zilei de sâmbătă, 2 decembrie, Grigore Leșe, a adus critici la adresa unor piese populare și a modului în care este exprimat patriotismul. De asemenea, artistul a menționat că piesa „Așa-i românul” are origini în folclorul maghiar și a criticat modul în care unii români își exprimă patriotismul, în special în contextul Zilei Naționale.

„Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine țărănești. Bun, te-ai îmbrăcat. Și-l întreb: «Ale cui sunt hainele?». «Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că așa ne-au spus de la primărie»”, a mai afirmat Grigore Leșe.

Artistul, criticat dur pentru declarațiile sale

În acest context, sursa citată lansează critici dure la adresa artistului, pe care-l acuză de „o incultură crasă”.

Publicația susține că „Intelectualul” Grigore Leșe denotă o incultură crasă, susținând că termenul „polog” ar însemna „pământ”, însă dicționarul arată clar faptul că „polog” reprezintă un regionalism care înseamnă „cantitate de iarbă (sau de alte plante) cosită dintr-o singură mișcare de coasă; mănunchi de fân sau de grâu secerat (care urmează să fie adunat sau legat în snopi)”.

Moții, oamenii din Apuseni, folosesc regionalismul „polog” pentru fân, iarba uscată, în niciun caz pentru „pământ””, mai punctează publicația Ziarul Unirea.

Concertul lui Grigore Leșe a fost, de asemenea, motivul pentru amânarea spectacolului de artificii de 1 Decembrie de la Alba Iulia. Acest lucru a provocat nemulțumirea publicului strâns în Piața Cetății. Mulți dintre spectatori, în special familiile cu copii, au fost dezamăgiți de întârzierea evenimentului și au ales să plece acasă.

Programat oficial pentru ora 20.30, spectacolul de artificii a început totuși în jurul orei 21.40, după mai bine de o oră de întârziere.