Doi dintre cei mari cântăreți de muzică populară au reacționat după ce Grigore Leșe a spus că melodia „Așa-i românul” e din folclorul maghiar. Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș spun că Leșe vrea doar să epateze.
Ce spune Nicolae Furdui Iancu despre declarația lui Grigore Leșe
Nicolae Furdui Iancu îi dă replica lui Grigore Leșe care a declarat că melodia „Așa-i românul” e ungurească. Furdui Iancu spune că Leșe face o încercare de dezbinare a românilor chiar de Ziua Națională.
În schimb, cântăreața Veta Biriș spune că pe Leșe nu-l acceptă nici maramureșenii lui.
Leșe, 69 de ani, a afirmat sâmbătă, în cadrul emisiunii „Insider politic” de la Prima TV, că melodia „Așa-i românul”, frecvent interpretată la evenimentele de 1 Decembrie, are origini în folclorul maghiar. Artistul a adăugat că interpreții români o cântă fără să aibă cunoștințe în acest sens, considerându-i oportuniști.
Cel mai cunoscut interpret a piesei „Așa-i românul” îi aparține lui Nicolae Furdui Iancu. Libertatea a luat legătura că cântărețul de muzică populară din Ardeal.
„Nu vreau să comentez declarațiile atotștiutorului Grigore Leșe pentru că sunt obișnuit cu ele. Vrea să epateze și uneori reușește… că tot vorbește el despre oportunism”, a afirmat Furdui Iancu.
El a menționat că tocmai s-a întors de la Brașov, unde a susținut un spectacol dedicat zilei de 1 Decembrie, pe scena căruia a interpretat și melodia „Așa-i românul”.
„Declarația lui Leșe nu e decât o încercare de dezbinare a românilor de Ziua Națională și vreau să-i transmit că o să cânt această melodie în continuare împreună cu maghiarii”, a spus Nicolae Furdui Iancu, pentru Libertatea.
Nu e acceptat nici de maramureșeni
Și un alt mare interpret de muzică populară reprezentativ din Ardeal a reacționat după afirmația făcută de Leșe.
„Nu vreau să cânt ca Grigore Leșe așa cum nu am nevoie nici de sfaturile lui”, a declarat Veta Biriș. Artista în vârstă de 74 de ani a precizat că interpretează melodia „Așa-i românul” de peste 56 de ani.
„Leșe spune că trebuie să cântăm doar hore, nu și doine. Dar îi spun că avem și jiana și învârtita…. Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez nimic din ce spune. Nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”, a adăugat cântăreața de muzică populară Veta Biriș.
Grigore Leșe a mai vorbit și despre la reprezentativitatea melodiei „Noi suntem români”. Asta, în contextul muzicii românești și al identității naționale.
„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: «Noi suntem bulgari», iar ungurii – «Noi suntem unguri»”. Sau «Aşa-i românul»”. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar.
Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă «Aşa-i românul» ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească. Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti.
Şi încă ceva. «Mă rog fierbinte», spune textul, «pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!». Nu! «Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pent tine scump pologul meu», adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe.