”M-am întors azi-noapte de la Consiliul European pentru Energie de la Luxembrug. Am discutat pe tema conceptului de securitate energetică şi mă refer la discuţiile pe marginea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale. Există o discuţie cu privire la modul cum vor fi tratate de acum înainte acordurile interguvernamentale în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale. O discuţie încă la modul de orientare, pentru a defini corect cadrul unui nou model de piaţă în sectorul energiei electrice. Suntem deja cuplaţi cu unele din pieţele din regiune şi mă aştept ca aceste tendinţe să continue”, a spus ministrul, citat de Agerpres. În opinia sa, cuplarea pieţelor reprezintă şi o oportunitate pentru exporturile româneşti de energie, dar şi o provocare.
”Aceasta înseamnă că şi piaţa noastră internă şi producătorii trebuie să fie pregătiţi să beneficieze de oportunităţi şi să facă faţă provocărilor. Dezbaterile din sectorul energetic românesc ar trebui să ne ajute să ne poziţionăm corect în acest context, pentru că suntem la începutul configurării acestor noi modele de piaţă, pentru că suntem furnizori de securitate energetică şi de stabilitate în regiune şi ar fi nepotrivit şi nefericit ca, pornind de la premisele pe care le avem în ceea ce priveşte existenţa resurselor naturale, mărime şi soliditatea sistemului energetic”, a continuat Grigorescu.
El a arătat că România are unul dintre cele mai puternice şi mai reziliente sisteme din regiune şi ar fi păcat ca, pornind de la aceste premise, să nu putem să fim un contributor net şi la politicile pe care UE le construieşte în acest sector. ”Cred că motivaţia pentru a participa la acest exerciţiu este pentru că şi noi ar trebui să ne dorim ca în acest exerciţiu al UE şi România să fie un beneficiar net de securitate energetică. Eu nu cred şi nu am în momentul de faţă dovezi concludente că autarhia ar fi soluţia. Avem şi noi provocările noastre şi s-ar putea ca în anumite situaţii să avem şi noi nevoie de concepte precum solidaritate sau de o abordare comună la nivel regional”, a arătat Grigorescu, potrivit Agerpres.
Astfel că, în opinia sa, România ar trebui să susţină aceste iniţiative inclusiv din punct de vedere financiar. 'Deci şi România ar trebui să joace un rol în această zonă, pentru că vorbim de un concept de securitate comună sprijinind acele iniţiative şi nu doar politic sau la nivel legislativ, ci, de ce nu, şi financiar, acele iniţiative care ne întăresc securitatea energetică comună', a conchis Victor Grigorescu.