Grija pentru piele și ten nu este o preocupare nouă, ci datează încă din Antichitate. Ritualul de îmbăiere al Cleopatrei în lapte, miere și ulei parfumat, care o ajuta să își mențină frumusețea și tinerețea, este deja o „rețetă” binecunoscută.

În Europa, creatorii produselor cosmetice au fost grecii antici. Un medic grec, pe nume Galen, este cel care a amestecat prima dată uleiuri vegetale cu ceară de albine. În acest fel a creat conceptul de „cremă rece”, cunoscută în prezent drept o cremă care oferă o senzație de revigorare a pielii și o hidratează.

În căutarea unui remediu

Rodica Dumitru este cea care stă în spatele brandului Rovyo Ingrediente Naturale. Pasiunea sa pentru produsele naturale și pentru săpunurile cu ingrediente care nu sunt dăunătoare a început încă de pe vremea când săpunul se producea în casă. Și a crescut de-a lungul timpului, mai ales că pe piață au apărut produse cosmetice care nu fac tocmai un bine pielii noastre. Și fondatoarea companiei mărturisește că le-a achiziționat.

Un de corp și ten cu cacao, sursa foto: arhiva companiei
Un de corp și ten cu cacao, sursa foto: arhiva companiei

„Le-am cumpărat și eu, recunosc. Dar, probabil, așa am fost obișnuiți, să alegem calea ușoară de a cumpăra produse din comerț. Și cu siguranță, de cele mai multe ori, nu citim ce conține un anumit tip de cremă sau ce alergeni există. Câte chimicale invazive compun acel produs frumos la exterior, dar dăunător în interior”, a declarat ea într-un interviu pentru infofinanciar.ro

Antreprenoarea a decis să înceapă producția de săpunuri în momentul în care s-a confruntat ea însăși cu o problemă de piele.

„Apariția unei eczeme destul de agresive m-a făcut să mă documentez serios și să caut soluții pentru tratarea acesteia”, a mărturisit ea.

După multe investigații medicale și produse farmaceutice folosite, „salvarea a venit în anul 2005”. Atunci când a primit cadou un săpun natural din ulei de măsline a observat care este diferența între produsele realizate din grăsime animală și cele din grăsime vegetală.

„Folosirea zilnică a acestui săpun a avut rezultate spectaculoase”, a precizat Rodica Dumitru.

Un moment de sclipire

După cum a declarat fondatoarea Rovyo, aceea a fost scânteia de care avea nevoie. Atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

Astfel, cu zece ani în urmă a decis să pună bazele unei mici afaceri, de care se ocupa în timpul liber. S-a documentat foarte mult pentru a oferi oamenilor produse de cea mai bună calitate. În plus, în anul 2020 a urmat și un curs, unde a studiat mai bine și producția de creme și balsamuri. Tot 2020 este anul în care Rodica Dumitru a devenit pensionară și a început să se dedice în totalitate brand-ului său.

Produse Rovyo, sursa foto: arhiva companiei
Produse Rovyo, sursa foto: arhiva companiei

Alături de ea a fost familia. În principal nepoata sa, Loredana. Ea se numără printre primele persoane care au testat produsele realizate de mătușa sa. Dar și cea care stă în spatele a tot ceea ce înseamnă designul ambalajelor, digital marketing și promovare.

Un lucru care trebuie subliniat este că toate produsele marca Rovyo au fost analizate de laboratoare și au dosare, notificate de Uniunea Europeană. Cu toate că nu a făcut calculul investițiilor realizate până acum, Rodica Dumitru ne-a precizat că analizele de laborator nu sunt foarte ieftine. Pentru un singur produs achită suma de 950 de euro fără TVA.

Un drum anevoios

În spatele produselor pe care Rodica Dumitru le comercializează în prezent stă multă muncă.

„Produsele Rovyo au o finețe aparte, dar nu a fost ușor să ajung la rezultatul acesta”, a declarat ea.

Săpun cu scorțișoară și cafea, sursa foto: arhiva companiei
Săpun cu scorțișoară și cafea, sursa foto: arhiva companiei

Până să ajungă la forma produsului pe care o cunosc clienții astăzi, acesta a fost recreat și refăcut de zeci de ori. Evident, au existat și pierderi. Materiale irosite, ambalaje, etichete refăcute. Dar, potrivit fondatoarei Rovyo, oricine dorește să dea viață unui produs trebuie mai întâi să își dorească perfecțiunea.

„Consider că produsele pe care le avem sunt făcute cu voință, dorință, visuri și iubire pentru natural! Am cercetat în timp, cu răbdare și perseverență, pentru toate tipurile de piele, pentru a ajunge la nevoile fiecărei persoane care alege să schimbe produsul din comerț cu cel handmade natural”, a mai adăugat ea.

Totodată, multă muncă a fost depusă și în cazul ambalajelor. Au fost studiate „culorile, calitatea, rezistența, dar și ideea de a crea ceva plăcut vizual. Fără să fie dedicat pentru o anume categorie de vârstă, ci să îmbine originalul cu universalul”.

Ce produse pot găsi clienții

În prezent, Rovyo comercializează produse pentru ten uscat, mixt, acneic sau anti-rid. Ingredientele adăugate în acestea sunt speciale pentru fiecare tip de ten. În plus, pe lângă produsele destinate feței, doritorii mai găsesc și diferite sortimente de săpunuri, balsamuri de buze și unturi de corp și ten.

Balsam de buze cu căpșune, sursa foto: arhiva companiei
Balsam de buze cu căpșune, sursa foto: arhiva companiei

Recent, portofoliul Rovyo s-a diversificat. În prezent, Rodica Dumitru produce și comercializează și aranjamente pentru evenimente și cununii religioase.

„Suntem în plină desfășurare și creație a lumânărilor de nuntă și botez și mărturiilor din lumânări naturale”, ne-a explicat ea.

Iar prețurile sunt pentru toate buzunarele. Produsele Rovyo pleacă de la 15 lei. „Sunt făcute în așa fel încât oricine să își poată permite să aibă grijă de corpul lui în cel mai natural mod”. Cei interesați, pot comanda într-un mod foarte simplu, direct de pe site-ul brand-ului.

Lumânare naturală Rovyo, sursa foto: arhiva companiei
Lumânare naturală Rovyo, sursa foto: arhiva companiei

Planuri de viitor

Viitorul se anunță a fi unul strălucit. Rodica Dumitru plănuiește să se extindă mai mult pe nișa evenimentelor. De asemenea, după cum a mai precizat, într-o perioadă foarte scurtă va lansa și o gamă de produse destinate bărbaților.

„Lucrăm la ambalaj și design în acest moment”, a mai transmis ea.

Una dintre dorințele fondatoarei este ca brandul Rovyo să fie cunoscut la nivel național, cât și internațional. „Și sperăm că acest vis să se îndeplinească”, a mai declarat Rodica Dumitru.