După ce anul trecut publicarea grilei notariale căzuse ca o bombă în piaţa imobiliară, valorile propuse fiind chiar şi cu 80% mai mici decât nivelul maxim atins în 2008, anul acesta firmele care realizează grila au venit cu preţuri mai mari cu circa 5-10%.
Chiar şi portalurile imobiliare, care urmăresc evoluţia preţurilor după anunţurile publicate de proprietarii dornici să vândă locuinţe, au indicat scăderi de câteva procente pe parcursul anului trecut, vorbind deseori despre o stagnare, dar în niciun caz despre creşteri de preţ.
Conform noii grile a notarilor, valoarea orientativă a unui apartament cu două camere, confort I, aflat la parterul unui bloc construit între 1978 şi 1997 şi situat pe Şoseaua Ştefan cel Mare este de 43.750 de euro, comparativ cu 39.800 euro, la cât era stabilit în grila din 2011.
O locuinţă similară de pe Bulevardul Timişoara are o valoare recomandată de 26.730 de euro, faţă de 25.500 de euro un an mai devreme. La fel, un apartament cu două camere din aceeaşi categorie, dar situat pe Bulevardul Liviu Rebreanu are un preţ de 31.740 euro, comparativ cu 30.200 euro în grila din 2011.
„Cred că este vorba mai mult de o ajustare a grilei de anul trecut, care era la un nivel destul de scăzut. Nu are cum să aibă legătură cu o creştere a preţurilor. Oricum această grilă vrea să asigure încasarea unui minim şi nu e legată de preţul pieţei“, a declarat pentru Capital Valentin Ilie, CEO-ul Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Grila realizată de experţii evaluatori este criteriul după care sunt calculate taxele pe care proprietarii sunt obligaţi să le plătească la stat conform Codului Fiscal. Cele două firme care au întocmit noua grilă, Euro Expert SRL şi Expert Valuation SRL sunt societăţi membre ale Corpului Experţilor Tehnici din România şi ale Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România.
Exemplu comparativ pentru locuinţe confort I situate pe Bld. Liviu Rebreanu