Devine obligatoriu în România! Măsura se aplică în toată Uniunea Europeană

bani lei bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

Devine obligatoriu în România! Companiile din țara noastră au la dispoziție doi ani pentru a pune în ordine grila salarială astfel încât să se adapteze legislației Uniunii Europene.

Uniunea Europeană cere transparență în privința salariilor

Devine obligatoriu în România! S-a terminat cu formulările vagi din anunțurile de angajare, cum ar fi „salariu motivant”. Uniunea Europeană a impus angajatorilor români să fie transparenți în privința remunerației. Pe una dintre cele mai populare platforme de recrutare din România, peste 40% dintre anunțuri afișează deja salariul.

Dintre cele peste 25.000 de oferte disponibile pe platforma de recrutare, aproape o treime sunt caracterizate prin transparență salarială. Majoritatea locurilor de muncă care afișează clar salariul sunt în sectoarele HoReCa, turism sau transporturi.

„În cadrul companiei noastre, complexitatea salariului diferă în funcţie de performanţele angajatului. Cred că este foarte bine că este afişat cel puţin salariul de bază”, a declarat Andreea Ioniță, consultant în turism, potrivit observatornews.ro.

În timpul pandemiei, afișarea salariului în anunțurile de angajare a făcut o diferență semnificativă într-o perioadă în care tot mai puțini candidați căutau un loc de muncă în industria turismului.

Noua legislație europeană va obliga toți angajatorii să divulge, la solicitare, informații despre salariile practicate în companii, în funcție de numărul de angajați. În contrast, Codul Muncii din România promovează confidențialitatea salariilor.

Reprezentanții platformelor de recrutare anticipează o creștere a numărului de locuri de muncă care vor afișa salariul în mod explicit.

Conform legislației europene, se impune și asigurarea egalității salariale între sexe. Astfel, bărbații și femeile care ocupă aceleași poziții la locul de muncă vor beneficia de aceeași remunerație.

Bani, salarii; SURSA FOTO: Dreamstime

În ce domenii sunt afișate salariile, în prezent?

În prezent, majoritatea locurilor de muncă care afișează explicit salariul sunt în sectoare precum construcțiile, transporturile sau turismul. Conform specialiștilor, această tendință se datorează unei lipse acute de talente sau unui număr mare de anunțuri de recrutare pe platforme, care rămân neocupate.

Pe o platformă extrem de populară în țară, există aproximativ 25.000 de anunțuri de angajare. Dintre acestea, 9.000 includ informații despre salariu. Cele mai multe dintre acestea sunt în industria Horeca sau în sectorul serviciilor, unde salariul mediu se situează între 3.500 și 3.800 de lei. De asemenea, și alte domenii, cum ar fi PR-ul, marketingul sau IT-ul, au început să adopte această practică, cu scopul de a atrage un număr mai mare de candidați. Mai multe puteți citi aici.