Germania continuă să fie principalul partener comercial al României, cu un volum al schimburilor comerciale de peste 26 miliarde de euro la nivelul anului trecut, a declarat premierul Sorin Grindeanu, într-o întrevedere avută la Palatul Victoria cu o delegaţie de oameni de afaceri germani, condusă de preşedintele Comitetului Economiei Germane pentru Europa de Est, Wolfgang Büchele.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, şeful Executivului a subliniat, în cadrul întâlnirii, că există "un portofoliu important al firmelor cu capital german care investesc în ţara noastră – 26.100 de societăţi şi un volum al investiţiilor de circa 5 miliarde de euro".
"România este un mediu de afaceri atractiv pentru investitori, prin facilităţile fiscale pe care le oferă şi prin politicile publice de susţinere a antreprenorilor. De asemenea, sunt oportunităţi deosebite de investiţii în domeniile transporturi, infrastructură, agricultură, dezvoltare regională, mediu şi cercetare", a afirmat Grindeanu, citat în comunicat.
În context, prim-ministrul a amintit că în primul trimestru al acestui an România a înregistrat o creştere economică de 5,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare la nivelul statelor UE.
Sursa citată precizează că preşedintele Comitetului Economiei Germane pentru Europa de Est, Wolfgang Büchele, a subliniat, la rândul său, interesul pentru continuarea "acestei istorii de succes între România şi Germania", arătând că oamenii de afaceri germani sunt interesaţi să investească sau să îşi extindă afacerile în ţara noastră.
"Stabilitatea este cheia dezvoltării afacerilor", a punctat Büchele, adăugând că sunt de asemenea esenţiale forţa de muncă bine calificată şi adaptarea curriculei educaţionale la nevoile pieţei.
În comunicat se mai arată că reprezentanţii oamenilor de afaceri germani au menţionat importanţa predictibilităţii legislaţiei şi simplificarea procedurilor birocratice.
La întrevederea de la Palatul Victoria au participat şi consilierul de stat Dan Neculăescu şi ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt.
AGERPRES