Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, că ţinta Guvernului privind atragerea de fonduri europene în 2017 în cadrul programului AFIR, prin Ministerul Agriculturii, este de 1,6-1,7 miliarde de euro şi a adăugat că i-a cerut ministrului Petre Daea să găsească soluţii de debirocratizare a procedurilor în acest domeniu.
"Am discutat despre cum absorbim o sumă extrem de importantă şi target-ul e, iarăşi, foarte sus, pe AFIR, pe fonduri europene, undeva în jur de 1,6 -1,7 miliarde de euro anul acesta. Şi rugămintea mea, care nu e a mea, ci am preluat-o din teritoriu şi pe care domnul ministru o ştie foarte bine, e legată de a se apleca asupra debirocratizării, a se simplifica foarte mult, sigur, să fie transparentă, ne dorim în continuare, dar a simplifica foarte mult birocraţia şi tot ceea ce ţine de plimbatul actelor. Ne interesează ca în acest an, pe fonduri europene, în total la Ministerul Agriculturii, mă refer şi la subvenţii şi la ceea ce vă spuneam, lucrurile care ţin de AFIR, să ne ducem undeva în jurul a 3,5 miliarde (de euro – n.r.), în jurul acestei sume. Ceea ce este o ţintă pe care sunt convins că Ministerul Agriculturii poate să o atingă, mai ales că a început extraordinar de bine", a declarat Sorin Grindeanu la finalul întrevederii pe care a avut-o cu ministrul Agriculturii, Petrea Daea, la sediul ministerului.
Premierul a precizat că în cursul discuţiilor purtate cu ministrul Agriculturii acesta i-a prezentat şi stadiul implementării sistemului naţional antigrindină, un program "extrem de important pentru fermieri şi pentru agricultori", menţionând că în cursul săptămânii viitoare se va deplasa pentru a vedea "la faţa locului" cum stau lucrurile în acest domeniu.
Grindeanu a declarat că din suma de 5,2 miliarde euro pe care coaliţia de guvernare şi-a asumat-o ca nivel absorbţie de fonduri europene în 2017 s-a reuşit, deja, înainte de încheierea primului trimestru, atragerea a aproximativ 2,2 miliarde euro, cât reprezintă totalul plăţilor directe la zi făcute de Ministerul Agriculturii, prin APIA, către aproape 900.000 de fermieri.
"Un lucru care mă bucură şi ar trebui să ne bucure pe fiecare dintre noi – faptul că, la zi, astăzi, şi am vrut să văd cum stăm cu ceea ce domnul ministru şi-a asumat, şi anume plata către fermieri, plăţi directe, un record, suntem la undeva în jur de 2,2 miliarde (de euro – n.r.), aproape 900.000 de fermieri şi-au primit banii. Iată că din 5,2 miliarde (de euro – n.r.) pe care noi le-am asumat, a fi absorbită această sumă în anul 2017, 2,2 miliarde au venit până la încheierea primului trimestru, din plăţile directe pe care, aşa cum spuneam, le-au făcut către fermieri", a afirmat Sorin Grindeanu, la finalul vizitei de lucru efectuate la Ministerul Agriculturii, unde a discutat cu ministrul Petre Daea.
Premierul i-a felicitat pe angajaţii de la APIA, "pentru ceea ce au făcut în aceste zile şi pentru ceea ce au de făcut în continuare".
"A fost o muncă pe care erau obişnuiţi să o facă într-un interval mult mai lung. De data aceasta, lucrurile s-au întâmplat foarte repede. Ne dorim ca toamna acestui an să înceapă, de asemenea, cu nişte termene foarte clare, iar avansurile să poată fi date de la sfârşitul anului acesta, din toamna acestui an", a susţinut Grindeanu.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a transmis, la rândul său, fermierilor să ţină cont că "pe 15 mai este ultima zi de depunere a cererilor pentru a fi mai bine anul viitor, privind subvenţiile". "Vă doresc succes şi un Paşte fericit! Iar fermierilor – spor la treabă că avem de lucru în câmp", a spus Daea.
AGERPRES