Primul deces cauzat de virusul gripal A(H5N2)

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a menționat într-un buletin epidemiologic că acesta reprezintă primul caz uman confirmat în laborator de infectare cu un virus gripal A(H5N2).

„Acesta este primul caz uman confirmat în laborator de infectare cu un virus gripal A(H5N2)”, a precizat organizaţia ONU într-un buletin epidemiologic.

Diferența dintre tulpina H5N2 și cea (H5N1) asociată cu epidemia actuală din rândul vacilor din Statele Unite este subliniată, având în vedere cele trei cazuri umane raportate în legătură cu aceasta din urmă.

laborator
SURSA FOTO: Dreamstime

Un bărbat în vârstă de 59 de ani a decedat într-un institut medical specializat din capitala Mexicului la 24 aprilie, la scurt timp după ce a fost internat în spital. Ministerul mexican al Sănătății a confirmat că pacientul era de sex masculin. Acesta a prezentat simptome precum febră, dificultăți de respirație, diaree, greață și o stare generală de rău începând cu data de 17 aprilie, conform informațiilor furnizate de către OMS. Organizația a fost notificată cu privire la acest caz la data de 23 mai. Cu toate că nu existau informații despre un contact anterior cu păsările de curte sau alte animale, OMS a menționat că persoana avea deja multiple probleme de sănătate.

Până în prezent, nu au fost înregistrate alte cazuri de H5N2 la oameni, iar Ministerul Sănătății a comunicat că nu se înregistrează niciun pericol pentru populație. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a evaluat acest risc ca fiind „scăzut”.

„Nu există niciun risc pentru populație”, a transmis Ministerul Sănătății.

Contextul și evoluția cazurilor de H5N2

Acest deces vine în urma descoperirii în luna martie a cazurilor de H5N2 la păsările de fermă din statul Michoacan, aflat în vecinătatea statului mexican în care locuia victima. Alte cazuri de H5N2 au fost raportate în aceeași lună la păsările de curte din Texcoco, statul Mexic, și în aprilie în Temascalapa, același stat. OMS a indicat că nu s-a putut determina dacă acest prim caz la om este legat de focarul recent de la păsările de curte. Totodată, s-a menționat că aceasta este prima infecție cu virusul aviar H5 raportată în Mexic.

„Nu a fost posibil să se stabilească dacă acest prim caz la om are legătură cu focarul recent de la păsările de curte. Este prima infecţie cu virusul aviar H5 la o persoană semnalată în Mexic”, a mai transmis OMS.

Cunoscut drept mai puțin patogen decât H5N1, virusul H5N2 a fost observat în efectivele de păsări de curte din diverse țări în ultimii ani. Până în prezent, nu s-a înregistrat nicio transmitere la om. În cazul virusului H5N1, nu există, de asemenea, dovezi de transmitere de la om la om la acest moment. Cu toate acestea, în luna aprilie, OMS și-a exprimat „îngrijorarea enormă” cu privire la extinderea acestei tulpini.