România reintră pe harta gripei aviare după ce un nou caz a fost confirmat într-o fermă din comuna Letea, judeţul Tulcea.

După un an de la ultimul caz confirmat la nivelul Uniunii Europene, în martie 2009, în Germania, ţara noastră este prima din Uniune care anunţă prezenţa virusului pe teritoriul său. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, primul caz UE de gripă aviară înalt patogenă din ultimul an a fost descoperit într-o fermă de păsări din comuna Letea, judeţul Tulcea. CE precizează că focarul de H5N1 a fost localizat în Delta Dunării, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Potrivit comunicatului CE, laboratorul naţional din România a confirmat, luni, că este vorba despre un focar al virusului înalt patogen al gripei aviare de tip H5N1 şi, pentru a limita răspândirea, autorităţile române au aplicat imediat măsurile necesare de control prevăzute în legislaţia UE.

Printre aceste măsuri figurează sacrificarea tuturor păsărilor domestice infectate din fermă şi stabilirea unei zone de protecţie pe o rază de 3 kilometri precum şi a unei arii de monitorizare de 10 kilometri în jurul fermei, unde de altfel au fost instituite măsuri ferme de control al circulaţiei.

Zona de 10 kilometri este considerată „zonă de risc ridicat”, potrivit CE, care adaugă că aceasta este înconjurată de o „regiune de risc scăzut” în care au fost de asemenea impuse o serie de restricţii de circulaţie precum şi măsuri adiţionale de protecţie pentru fermele de păsări.

Ultimul focar a fost stins în decembrie 2007

Comisia Europeană va adopta, marţi, o decizie, care să confirme zonele de risc stabilite de autorităţile române în urma izbucnirii unui focar de gripă aviară înalt patogen de tip H5N1 într-o fermă de păsări din comuna Letea, judeţul Tulcea, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

CE notează că acesta este primul caz de gripă aviară de tip H5N1 înalt patogen depistat în UE în ultimul an. Ultimul caz, confirmat în martie 2009, fusese depistat la nişte raţe sălbatice din Germania.

În decembrie 2007, ultimul focar de gripă aviară de pe teritoriul României din localitatea tulceană Murighiol a fost închis şi toate restricţiile privind mişcarea animalelor, transportul şi comercializarea păsărilor şi a produselor provenite de la acestea, precum şi filtrele instalate la intrările, ieşirile şi debarcaderul din localitatea Murighiol au fost ridicate.

Anterior fuseseră depistate, în 2006, mai multe focare de gripă aviară în România.
Numeroase ţări din UE au fost afectate de virusul gripei aviare în 2006 şi 2007, mii de păsări fiind sacrificate.