Mutațiile virusului gripei aviare cresc riscul de transmitere la om
Agențiile europene pentru boli și siguranța alimentelor trag un semnal de alarmă cu privire la mutațiile virusului responsabil de gripa aviară, care pot crește riscul transmiterii la om. Un raport recent a identificat 34 de mutații genetice ce ar putea facilita trecerea virusului de la animale la oameni, avertizând asupra pericolului unei eventuale pandemii.
Gripa aviară evoluează rapid, infectând noi specii de animale, inclusiv mamifere precum foci și bovine de lapte, conform datelor colectate de autoritățile europene. Până în prezent, numărul cazurilor umane este limitat, dar specialiștii subliniază că situația s-ar putea schimba dacă virusul ar dobândi capacitatea de transmitere interumană.
Mutațiile detectate la gripa aviară impun un răspuns rapid pentru prevenirea răspândirii
Bernhard Url, director executiv interimar al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a declarat că extinderea ariei de acțiune a virusului în 2024 și mutațiile cheie detectate impun un răspuns rapid.
„În 2024, virusurile gripei aviare şi-au extins raza de acţiune, infectând specii neffectate anterior. Am identificat mutaţii cheie legate de o potenţială răspândire la om, care necesită detectare şi răspuns rapid”, a declarat Bernhard Url, director executiv interimar la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), într-un comunicat.
Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), riscul general pentru populația europeană este scăzut, dar pentru persoanele expuse frecvent la animale infectate, riscul variază de la scăzut la moderat. O posibilă confirmare a transmiterii de la om la om ar putea duce la reevaluarea nivelului de amenințare.
„ECDC sprijină statele membre ale UE/SEE în pregătirea, prevenirea şi limitarea potenţialelor focare viitoare la animale şi oameni. Existenţa unor planuri de pregătire solide este esenţială pentru protejarea sănătăţii publice în Europa”, a declarat Pamela Rendi-Wagner, directorul ECDC.
Studiile au arătat caracteristici care ar facilita transmiterea la om
Studiile genetice recente au arătat că din 27.000 de secvențe de virus analizate, 144 conțineau caracteristici care ar putea facilita transmiterea la om. Până acum, aceste tulpini au fost detectate în principal în Asia și Africa, fără a fi raportate cazuri în Europa. Totuși, experții atrag atenția asupra faptului că virusurile slab patogene, care nu provoacă boli severe, pot circula în tăcere și dobândi treptat mutațiile necesare pentru adaptarea la om.
Interacțiunea dintre animalele sălbatice, păsările de curte, animalele de fermă și oameni contribuie la evoluția virusului. Factorii care favorizează transmiterea includ agricultura intensivă, biosecuritatea redusă, despădurirea, urbanizarea și comerțul global. Alessandro Broglia, ofiȟer științific superior la EFSA, a subliniat că este esențială o mai bună supraveghere a virusurilor slab patogene, pentru a detecta eventualele mutații ce ar putea duce la transmiterea la om.
Specialiștii recomandă vaccinarea antigripală ca măsură preventivă
Specialiștii recomandă vaccinarea antigripală a lucrătorilor expuși la animale pentru a reduce riscul unei coinfecții în care virusurile gripei umane și aviare să se recombine. De asemenea, ei subliniază necesitatea unei cooperări internaționale mai strânse și a unei monitorizări mai eficiente în regiunile cu capacitate limitată de testare.
Pamela Rendi-Wagner, directorul ECDC, a declarat că este crucial ca Europa să rămână vigilentă și să fie pregătită pentru a face față unei eventuale crize generate de gripa aviară.
„Evoluţiile la nivel global ne cer să rămânem în alertă şi să ne asigurăm că Europa este pregătită să răspundă ameninţării gripei aviare”, a spus Pamela Rendi-Wagner, directorul ECDC.
Experții consideră că utilizarea supravegherii genomice și a analizelor moleculare este esențială pentru detectarea rapidă a mutațiilor periculoase. Laboratoarele din domeniul sănătății publice și animalelor trebuie să actualizeze constant lista de mutații genetice relevante pentru a preveni viitoarele amenințări.
Prin aplicarea principiului „OneHealth”, colaborarea dintre sectorul sănătății umane și cel veterinar este esențială pentru prevenirea transmiterii gripei aviare și pentru protejarea sănătății publice globale.