Experții trag un semnal de alarmă în ceea ce privește o boală extrem de contagioasă, gripa aviară. Aceasta riscă să se răspândească și mai mult, cu un impact negativ imens.
Gripa aviară riscă să se răspândească și mai mult în regiunea Antarcticii, provocând pagube imense faunei sălbatice, potrivit experților în această boală extrem de contagioasă care a ucis sute de milioane de păsări din întreaga lume în ultimii ani.
Răspândirea gripei aviare înalt patogene (HPAI), denumită în mod obișnuit gripă aviară, în îndepărtata regiune sudică a generat îngrijorări pentru populațiile izolate de specii, inclusiv pinguini și foci, care nu au fost niciodată expuse la acest virus, transmite Reuters.
Impactul asupra faunei din Antarctica ar putea fi imens
Tulpina H5 a virusului a fost detectată în regiune la 8 octombrie la un skua brun de pe Insula Bird, care face parte din Teritoriul britanic de peste mări al Georgiei de Sud și al Insulelor Sandwich de Sud, potrivit unui raport al OFFLU, care reunește experți de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) și de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Cam în aceeași perioadă, virusul a fost detectat la fulmarii și albatroșii din Insulele Falkland, aflate în apropiere.
„Este probabil ca virusul HPAI H5 să se răspândească în continuare în rândul faunei sălbatice din Antarctica, putând infecta cele 48 de specii de păsări și 26 de specii de mamifere marine care locuiesc în această regiune”, a declarat OFFLU în raportul său de joi.
„Impactul negativ al HPAI H5 asupra faunei sălbatice din Antarctica ar putea fi imens, deoarece prezența lor în colonii dense de până la mii de pinipede (foci) și sute de mii de păsări facilitează transmiterea virusului și poate duce la o mortalitate ridicată”, a adăugat acesta.
Elefanții de mare din Georgia de Sud ar fi putut fi infectați cu gripa aviară de focile migratoare din America de Sud, unde a avut loc o mare dispariție a acestei specii, a precizat OFFLU. Elefanții de mare infectați ar putea transporta virusul în insulele vecine și mai la sud, în Peninsula Antarctică.
„În cazul în care virusul HPAI H5 finalizează etapa de răspândire sugerată mai sus, este probabil ca virusul să se răspândească în continuare în regiunea Antarcticii, având în vedere numeroasele specii de păsări și mamifere care sunt probabil susceptibile la infecție”, se arată în raport.
O specie de pinguini pe cale de dispariție, amenințată de gripa aviară
Gripa aviară din Antarctica amenință în special specia pinguinului împărat, considerată în pericol de dispariție. Dacă virusul ar pătrunde într-o colonie de pinguini împărați, s-ar putea răspândi la întreaga populație, a precizat OFFLU.
Acesta a îndemnat la monitorizarea și supravegherea continuă a populațiilor de animale sălbatice și la măsuri de biosecuritate pentru a reduce riscul de răspândire a virusului în noi zone, mediată de om, și pentru a reduce riscul de infectare umană.
De menționat că, OFFLU utilizează definiția biogeografică a regiunii Antarcticii, bazată pe distribuția speciilor și a ecosistemelor. Aceasta este mai largă decât regiunea Tratatului Antarcticii, incluzând toate platformele de gheață.